Geschiedenis

Architecten|en|en heeft zijn oorsprong begin jaren 60 in Eindhoven. Hans Thomassen richt samen met Jan Luiten, Jacques Vaessen en Ben Reintjes Werkgroep 4 op. Het bureau groeit in zijn hoogtijdagen met 70 man uit tot één van de grootste van Nederland en er wordt gewerkt aan projecten als Seepaerdstad, Medisch Centrum West, Muziekschool Eindhoven en de Achtse Barrier.

In de crisis van begin jaren 80 viel werkgroep 4 door onenigheid uit één en Hans Thomassen ging met een eigen bureau van 6 mensen door met de woningbouwprojecten en scholen. In 1988 kwam Arie van Rangelrooy bij hem in dienst als architect, na enkele jaren met Guido Swart te hebben samengewerkt aan hoogtepunten zoals de biënnale voor jonge architecten, de biënnale van Venetië, en de Prix de Rome. Voor Hans Thomassen was hij de beoogde opvolger. Arie haalt als partner Harald Krijger binnen wat in 1990 resulteerde in Thomassen Architecten. Highlight uit deze periode is het kantoor van woningstichting SWS dat Arie in samenwerking met Jacques Vaessen had ontworpen en waarmee voor het eerst de architectuurprijs Eindhoven gewonnen werd. Verdere hoogtepunten zijn nog coffeeshop de Pink, patiobungalows Blixembosch, Artsenpraktijk Fuutlaan, en Stadhuis Eindhoven – ook allen genomineerd voor de architectuurprijs.

Na enkele samenwerkingen werd in 1996 Thomassen Vaessen opgericht met als eigenaren Arie van Rangelrooy, Harald Krijger en Theo Timmers (die mede-eigenaar was bij Jacques Vaessen), Jacques Vaessen gaat hier in loondienst werken en Hans Thomassen stopt. Met het geluidsgebouw aan de Jeroen Boschlaan wordt in 1997 wederom de architectuurprijs Eindhoven gewonnen.

In 2001 stopt Jacques Vaessen en ontstaat architecten|en|en. Uit de periode die volgt zijn het de projecten Twinning Center en Hogeschool de Kempel die genomineerd worden voor de architectuurprijs en zijn University College Maastricht, het Parktheater, en het Tilburgse Maaskantgebouw andere belangrijke projecten.

2009 wordt gestart in een nieuwe samenstelling met nieuwe doelen. Verschuivingen in de markt, het vertrek van Theo Timmers en Harald Krijger en de behoefte aan een nieuwe generatie en|en hebben geleid tot deze nieuwe opzet. Om succesvolle opdrachten uit het verleden in de toekomst te kunnen blijven doen, wordt gekozen voor een nieuwe strategie die inzet op groei en verjonging.

Het jonge Helmondse bureau CeeS-B.nl architects (DutchHouse / NAI inprogress / jongerencentrum Orion / rietwoningen Luchen) dat in 2002 is opgericht door Frans Benjamins en Joost Verbeek wordt opgenomen in architecten|en|en waarmee jonge ontwerpkracht wordt toegevoegd aan succesvolle ervaring in een gezamenlijke stap richting groei.

Om deze bewegingen in goede banen te leiden doen in 2009 naast de huidige eigenaar Arie van Rangelrooij, 3 nieuwe aandeelhouders hun intrede; Robbert Urlings, Pim van der Linden en Frans Benjamins die allen al vele jaren aan het bureau verbonden zijn. Samen met Joost Verbeek van CeeS-B.nl en het oude, vertrouwde en|en-team geven zij vorm aan het nieuwe architecten|en|en

Contact Route Voorwaarden Vaai