VorigeSluitenVolgende
Publicatie niet bschikbaar Documentatie niet bschikbaar

Drijvende Stacaravans Maas

Ontwerpstudie naar de bescherming van stacaravans tegen hoog water.

Locatie: Maasbommel
Ontwerp / onderzoek: 2003
Opdrachtgever: Campingpark 'Het Molenstrand'

Drijvende Stacaravans Maas

In Nederland liggen verschillende campings buitendijks aan de Maas en hebben dus te maken met hoog water. Veel van de bezoekers van deze campings zijn seizoensgasten en recreëren in een stacaravan. Als een stacaravan eenmaal op zijn plek staat is het niet eenvoudig deze zomaar te verplaatsen omdat vanwege de verkaveling van de campings de meeste standplaatsen niet meer met voertuigen bereikbaar zijn. Voor de terugkerende perioden van hoogwater is op enkele campings inmiddels een oplossing bedacht waarbij de stacaravans omhoog getakeld kunnen worden en op 4 kolommen boven het water kunnen blijven hangen. Afgezien van de lichamelijke inspanning (en tijd) die het omhoog takelen van meerdere caravans kost, lijkt dit systeem voor de toekomst minder optimaal te worden. Een belangrijke reden hiervoor is dat de stacaravans steeds groter en zwaarder worden; steeds meer huis en steeds minder caravan. De vraag is of er wellicht een betere oplossing is voor deze situatie.

Ontwerp
Gezien de slechte bereikbaarheid van de meeste stacaravan-plaatsen lijkt de toepassing van mechanische hulpmiddelen minder interessant te worden. Kan het water zelf niet de opwaartse kracht leveren om een 10-tons caravan omhoog te tillen? Zou de loze ruimte onder de caravan niet gebruikt kunnen worden om hierin een drijvende constructie aan te brengen? Is het voor 98% uit lucht bestaande EPS hier een slimme en goedkope keuze? En hoeveel heb je dat dan nodig? Hoe voorkom je dat de caravan vervolgens wegdrijft?

Proeven
In een viertal proeven hebben wij onderzocht of het aanbrengen van EPS onder de caravan een mogelijkheid kan zijn om het geheel te beschermen tegen overstromingen. In de eerste proef wordt gebruik gemaakt van een houten model dat omgerekend een 15-tons caravan voorstelt met 60 cm hoge blokken EPS eronder bevestigd. De 10-tons variant wordt in de daaropvolgende proeven benaderd door het verwijderen van het dak.

Vervolgens wordt gekeken hoe de caravan in drijvende positie op zijn plaats gehouden kan worden en afsluitend wordt nog meer in detail getest hoe EPS platen onder de caravan bij elkaar gehouden kunnen worden wanneer het water stijgt en alles in beweging komt.

Contact Route Voorwaarden Vaai