VorigeSluitenVolgende
Publicatie niet bschikbaar Documentatie niet bschikbaar

De Bushalte van Rietveld - 2011

Jaar: 2010-2011
Exposant: Christiane Berndes, conservator van het Van Abbemuseum.

Zij werkte samen met Baltan Laboratories en nodigde in samenwerking met Angela Plohman, directeur van Baltan, kunstenaar Geert Mul en architectenduo Maurer United uit hun visie te geven op de betekenis van Rietveld en De Stijl voor onze huidige tijd.

De Bushalte van Rietveld - 2011

BALTAN IN DE BUSHALTE

DE STIJL versus RGB

Vanaf november 2010 tot november 2011 is de beurt aan kunstenaar Geert Mul en architectenduo Maurer United. Zij lieten zich inspireren door de kaart van Eindhoven, die zich in mozaïek op de wand onder het afdak bevindt. Het is een van de eerste stadskaarten in de publieke ruimte. De vierkante mozaïektegeltjes waaruit de kaart is opgebouwd geven het beeld een pixelachtig karakter, zoals we dit kennen uit de vroege jaren van het computertijdperk. In dit ontwerp week Rietveld af van de voor De Stijl typische kleurstelling rood, geel, blauw en gebruikte vooral de kleuren rood, groen en blauw. Onbedoeld refereerde hij met deze kleurkeuze aan het mediatijdperk van televisie en computer.

Deze tegenstelling tussen op pigmenten gebaseerde kleurmenging (Red-Yellow-Blue) en kleurmenging van licht (Red-Green-Blue) markeert voor Mul en Maurer United de overgang van pre-mediatijdperk naar mediatijdperk. Reden voor hen om de ‘Bushalte van Rietveld’ te zien als een fysiek baken van het mediatijdperk. Ze vervingen de originele tl-verlichting in de zuil door LED-verlichting in rood, groen en blauw. Door kleurverandering van de LED-verlichting worden verschillende beelden in lagen op de zuil zichtbaar. Het spel met licht en beeld levert verrassende ervaringen en dubbelzinnige boodschappen op.

De beelden in het bovenste deel van de zuil verwijzen naar universele wereldbeelden en kleursystemen, waaronder dat van De Stijl en Albert Munsell, een Amerikaanse schilder die een systeem ontwikkelde om kleur in cijfers uit te drukken. Ook is hier het Germaanse wereldbeeld in de vorm van een levensboom opgenomen plus een warmtebeeld van de aarde vanuit een satelliet. In het midden van de zuil lopen ruimtelijke kleurmodellen over in architecturale vormen en andersom. Op de onderste etage zien we beelden van media waarin de kleursystemen worden toegepast: het beeldscherm, de televisie, de cd en de Pantone kleurencirkel. De universele systemen op de bovenste etage hebben in de beelden beneden hun praktische tegenhangers. De zuil als geheel deconstrueert deze ‘universele’ kleurmodellen en de manier waarop ze in ons dagelijks leven gestalte krijgen.

 

Video door Perry van Duijnhoven

Contact Route Voorwaarden Vaai