VorigeSluitenVolgende
Publicatie niet bschikbaar Documentatie niet bschikbaar

De Bushalte van Rietveld - 2012

Jaar: 2009-2010

Exposant: Lady Aïda

De Bushalte van Rietveld - 2012

Lady Aïda is voor 2012 benoemd tot curator van het Rietveld bushokje aan de Wal in Eindhoven. In dit jaar is het ook precies vijftig jaar geleden dat aan Gerrit Rietveld de opdracht werd verleend een publiciteitsmedium te ontwerpen voor de gemeente Eindhoven. Lady Aïda gebruikt het bushokje, net als Rietveld, ook als communicatiemiddel, maar dan in web 2.0 met social media platforms als microblogdienst Twitter, Youtube en Facebook. Het doel is om pop-ups in allerlei uiteenlopende vormen via crowdsourcing en crowdfunding te laten ontstaan rondom de bushalte. De allereerste pop-up (geheel gecrowdfund) heeft plaats gevonden tijdens de Dutch Technology Week op zaterdag 2 juni 2012

 

Hoe werkt dat nou precies, de interactieve Rietveld bushalte? Kijk even mee in de instructie video die het Eindhovens Dagblad maakte. 

 

 

JUN. 02.2012

RIETVELD BUSHALTE SESSIE #1 : De evolutie van de Kraakdoos.

Lezing en performance door Truus de Groot (Eindhoven/San Diego USA)

 

Een kraakdoos is een geluidsgenerator, die te gebruiken is als experimenteel elektronisch muziekinstrument. Het is een kleine doos met zes metalen contacten erop, die bij aanraking door de vingers van de bespeler allerlei ongewone geluiden genereert door middel van circuit bending. Het menselijk lichaam wordt onderdeel van het circuit en bepaalt daardoor mede het gegenereerde geluid. Het spelen van dezelfde compositie door verschillende mensen levert dus steeds een ander geluid op. Het concept is bedacht door Michel Waisvisz en Geert Hamelberg in de jaren ’60 en verder ontwikkeld door Waisvisz in de jaren ’70, toen hij verbonden was met STEIM in Amsterdam. STEIM heeft toen enkele duizenden kraakdozen gebouwd en verkocht.

 

Iemand die bekend is als bespeler van het instrument is de Eindhovense muzikant Truus de Groot die veel met Waisvisz samenwerkte. Truus de Groot begon haar carrière bij de Foolsband, die de voorloper is van wat later Doe Maar zou worden. Daarna richtte ze eind jaren ’70 de experimentele band Nasmak op, gevolgd door + Instruments, die ze naar Amerika meenam, met nieuwe bandleden, waaronder Lee Ranaldo die later bekend zou worden met Sonic Youth, en David Linton. Samen met Jim Duckworth van de Gun Club en Jim Sclavunos (tevens kortstondig een lid van Sonic Youth en later drummer van de Cramps en Nick Cave) richtte ze de punkabillyband Trigger & The Thrill op. Daarnaast werkte ze ook nog samen met Rhys Chatham. Eind jaren negentig bracht ze een aantal solo-platen uit.

 

 

JUL.03.2012

RIETVELD BUSHALTE SESSIE #2 tijdens DOE DE DOMMEL

 

Op zondag 8 juli 2012 is de vijfde editie van Doe de Dommel. Zo’n 50 Eindhovense verenigingen en instellingen houden op deze dag een evenement langs riviertje de Dommel, dat dwars door de stad stroomt. Ook de Bushalte van Rietveld is vast onderdeel in de route. Daar zal zondag een spectaculaire ontmoeting plaatsvinden! Niemand minder dan Gerrit Rietveld himself zal met behulp van de nieuwste technologie zijn opwachting maken en op magische wijze DJ Lady Aïda en de passanten persoonlijk te woord staan!

 

Tot en met december 2012 is vervolgens een foto van Gerrit Rietveld (in de Bushalte van Rietveld aan de Wal in Eindhoven) gehuld in een bijzonder aura van Dutch Rose Media. Om deze (levende) aura te kunnen zien, download je de AdOn app (Android en iOs) en zie/hoor wat er gebeurt! Eerst de foto helemaal scannen, dan 2x ‘tappen’ op je device (op de foto scan) dan kun je tablet en smartphone van de foto afkeren om de aura in zijn geheel te bekijken.

 

Deze speciale “ontmoeting” met Gerrit Rietveld kon mede tot stand worden gebracht dankzij de medewerking van VPRO, Hank Onrust en met toestemming van Pyotr van Moock.

Contact Route Voorwaarden Vaai