VorigeSluitenVolgende
Publicatie niet bschikbaar Documentatie

Campus Djenné - Mali

Nieuwbouw school, woonpaviljoens, keuken, ateliers, bibliotheek, dokterspost en ziekenboeg in lokale bouwstijl.

Opdrachtgever: Stichting Djenné
Opdracht: 2006
Start Bouw: 2010
Bouwkosten: € 660.000,- excl. BTW

Film Campus Djenné

Campus Djenné - Mali

Stichting Djenné wil het mogelijk maken dat er aan minimaal 300 kinderen in Djenné onderwijs wordt gegeven. Op dit moment kunnen slechts 10% van alle kinderen er naar school. Dit betekent letterlijk dat een plek en middelen nodig zijn om kinderen naar school te laten gaan zodat ze een vak kunnen leren voor een betere toekomst.

Het doel is om de kinderen - naast de normale schoolverplichting - vakgericht onderwijs te geven en hun vaardigheden aan te leren waarmee zij verder komen in het leven. Bijvoorbeeld het leren schrijven en spreken in de Franse taal en de lokale talen, het volgen van computerlessen, het leren van ambachten in al hun diversiteiten, het volgen van expressieve vakken.

De gezamenlijke visie is om de kinderen (wees, half wees of geen wees) niet alleen te voorzien in educatie maar ook in de meest elementaire zaken als eten, drinken, een schoon bed en liefdevolle opvang.

De lokale bevolking in Djenné kent een community-filosofie: families leven met elkaar en zorgen voor de totale woongemeenschap, dus ook voor wezen of half wezen en jonge mensen of oude mensen. Stichting Djenné neemt deze filosofie als uitgangspunt. Onderdeel van de campus zijn 19 woonpaviljoens. Een woonpaviljoen is een wooneenheid voor 9 personen: 8 kinderen en een verzorgingsmoeder. Een wooneenheid vormt dus een 'klein gezinnetje' onder leiding van een 'moeder'.

Om invulling te geven aan de uitvoering van alle plannen is er na uitgebreid onderzoek in de stad en regio van Djenné een masterplan ontwikkeld voor de bouw van de campus. Het masterplan omvat een school, woonpaviljoens, grote keuken, ateliers, bibliotheek, dokterspost, ziekenboeg en een ontvangstruimte.

In stichting Djenné zitten minimaal 6 mensen uit Djenné en 3 mensen uit Nederland. Uitgangspunt van stichting Djenné voor de praktische uitvoering van de plannen is dat er gewerkt wordt met mensen uit Djenné en dat ook alles zoveel mogelijk gebeurt in de plaatselijke bouw- en leefstijl.

Film Campus Djenné

Contact Route Voorwaarden Vaai