VorigeSluitenVolgende
Publicatie niet bschikbaar Documentatie

Sunrise 22 Rietwoningen Luchen - Mierlo

Nieuwbouw van 22 vrijstaande rietwoningen

Opdrachtgever: van den Heuvel Bouwbedrijf Helmond
Prijsvraag Winnend Ontwerp: juni 2008
Oplevering: 2010
Bruto oppervlak: 150 m² per woning
Bouwkosten: € 4.840.000,- excl. BTW

Sunrise 22 Rietwoningen Luchen - Mierlo

Sunrise is een plan dat op een pragmatische manier vorm geeft aan de door de gemeente opgestelde ambities voor het gebied rondom de Luchense Wetering. De exclusieve, karakteristieke opzet van de lokatie biedt de beste mogelijkheden voor actieve senioren en ambitieuze tweeverdieners; mensen die op zoek zijn naar een niet-alledaagse, kwalitatieve vorm van wonen.

Een structuur van privacy-schermen waartegen een transparant volume wordt geplaatst, voorzien van een overdekte parkeerplaats en terras wordt voorgesteld als antwoord op het gebrek aan privé-tuinen met bijbehorende omheiningen. De restruimte tussen deze schermen-met-volume zorgt voor de gewenste transparantie en lichtvoetigheid. Door deze ruimte vervolgens bij het drassige rietlandschap te betrekken, ontstaan echte rietwoningen.

De oriëntatie van de verschillende woningen is zodanig opgezet dat optimaal gebruik wordt gemaakt van de zon, terwijl architectonische ingrepen -zoals het vouwen van het scherm tot het afdak van een boerenschuur- voorzien in een verdere optimalisatie van het wooncomfort en zorgen voor een stevige verankering in de agrarische historie van dit gebied, dat op deze wijze op een hedendaagse manier verrijkt wordt.

De combinatie van een gedeeltelijke betonconstructie en houtskeletbouw zoekt een optimaal accumulerend vermogen, dat samen met een warmtepompsyteem voor het gewenste comfort zal zorgen. Ventilatie en klimaatbeheersing worden optimaal op elkaar afgestemd; een goede verversing maar tevens behoud van energie. Aan de buitenzijde voorziet het rietlandschap dat zich tussen de woningen bevindt in infiltratie van het regenwater dat via het dak wordt afgevoerd.

Contact Route Voorwaarden Vaai