VorigeSluitenVolgende
Publicatie niet bschikbaar Documentatie niet bschikbaar

Rooise Gaard

Nieuwbouw van 23 koopwoningen en 8 huurwoningen in Rooise bouwstijl. 

Opdrachtgever: Gebr. van Stiphout projectontwikkeling BV 
Woningbouwvereniging: Wovesto
Ontwerp: 2015 - 2016
Programma: Twee-onder-één-kapwoningen / Rijwoningen en Hoekwoningen voor koop en huur
Website: Rooise Gaard

 

Rooise Gaard

Voortbouwen op een rijk verleden

Samen met Veghel en Schijndel vormt Sint-Oedenrode vanaf 2017 de gemeente Meierijstad, een verwijzing naar het rijke verleden van het gebied. Dat verleden is nog volop tastbaar in Sint-Oedenrode met zijn vele bezienswaardigheden zoals Kasteel Henkenshage, de Sint Martinuskerk, het historische marktplein, de Calvarieberg en de Knoptoren. Bouwwerken die net zoals de statige herenhuizen en industriële monumenten getuigen van de verschillende bloeiperioden die Rooi heeft gekend. De Rooise Gaard bouwt voort op die lange historie, passend in de Rooise bouwtraditie.

Gebroeders Van Stiphout Projectontwikkeling schreef bij voor de Rooise Gaard een pitch uit om te komen tot een architectenkeuze. De Rooise ontwikkelaar was onder de indruk van het verhaal van architecten|en|en, waarin beelden en verhalen uit het Rooise verleden de inspiratie vormden voor het ontwerp van het nieuwe plan.

‘Als een detective verdiepten we ons in oude foto’s op zoek naar de Rooise historie en bouwtraditie. Op de foto’s kwamen we één persoon wel heel vaak tegen: Bisschop Bekkers die warm onthaald werd in zijn geboortedorp. Bij ons speurwerk kwamen we er zo overigens ook achter dat het huidige plan gelegen is tegenover de plek waar het ouderlijk huis van de bisschop stond, ongeveer daar waar hij met zijn broers geregeld te paard zijn rondje reed’.

De Drogisterij, de Grossierderij, de Meester… veel van de oorspronkelijke bouwwerken zijn er heden ten dage niet meer. Niet alleen de grote lijnen, maar ook details van de historische gebouwen zie je terug in de nieuwe woningen. Ook in de naamgeving van de nieuwe woningtypen wordt verwezen naar de historische panden die als voorbeeld hebben gediend. Mensen kunnen dus straks bijvoorbeeld zeggen dat ze in 'de klompenfabriek' wonen. Zo kan die naam weer een begrip worden in het dorp.

Het plan verbindt het verleden van het dorp met de toekomst. Dat maakt het plan voor Geboeders van Stiphout dan ook bijzonder, zij voelen zich natuurlijk extra betrokken bij Sint Oedenrode. De bouw is gestart met 23 koopwoningen, snel daarna zullen ook 8 huurwoningen voor woningbouwvereniging Wovesto volgen. Er wordt dus al volop gewerkt aan het nieuw stukje geschiedenis van Rooi.

Contact Route Voorwaarden Vaai