VorigeSluitenVolgende
Publicatie Documentatie

Parktheater - Eindhoven

Renovatie en uitbreiding Stadsschouwburg Eindhoven

Opdrachtgever: Stadsschouwburg Eindhoven
Opdracht: 1999
Oplevering: 2007
Bruto oppervlakte: renovatie: 17000 m² - uitbreiding: 5100 m²
Bouwkosten: € 26.170.000,- excl. BTW

Parktheater - Eindhoven

De bestaande Stadsschouwburg -gerealiseerd in 1963- is zowel installatief als bouwkundig geheel gerenoveerd. Aan de parkzijde, naast het bestaande gebouw, is een nieuwe zaal toegevoegd, geoutilleerd met een hypermoderne toneelinstallatie die het mogelijk maakt de zaal zowel voor vlakke vloer, als lijst-theater te gebruiken. Deze zaal, een grote betonnen toren, is voorzien van een groot raam op het park, dat een licht en zicht relatie tussen park en toneel mogelijk maakt: Parktheater Eindhoven.

Het concept van de opgave is het behouden van de kwaliteiten van de bestaande schouwburg en deze versterken door het toevoegen van een -meer experiment-gerichte- nieuwe zaal aan het park; de combinatie van het bestaande Pluche en het nieuwe Park.

De grote zaal is op een vrijwel onzichtbare manier gestript, voorzien van nieuwe installaties en weer terug opgebouwd. Met name grote ingrepen, zoals het aanbrengen van 2 nieuwe lichtbruggen en het toevoegen van een luchtbehandelingsinstallatie zijn op een zeer zorgvuldige manier uitgevoerd en dragen er op deze wijze aan bij dat het bestaande karakter van deze zaal behouden is gebleven.

De nieuwe zaal is eigenlijk een toneeltoren waar ook het publiek in zit. Door de gehele zaal uit te voeren met trekken tbv de toneeltechniek, de orkestbak beweegbaar te maken en vervolgens de tribune inschuifbaar uit te voeren, ontstaat een multifunctionele zaal die geschikt is voor alles wat ligt tussen klassiek theater en vlakke vloer voorstellingen.

Het theaterraam in de Nieuwe Zaal zorgt voor daglicht en uitzicht op het park. Naast de mogelijkheden die dit biedt met het oog op voorstellingen, is een belangrijk voordeel ook gelegen in het gegeven dat de mensen die de gehele dag aan het werk zijn met het voorbereiden van de voorstelling voor die avond, nu de kans krijgen om dit bij daglicht te doen.

Contact Route Voorwaarden Vaai