VorigeSluitenVolgende
Publicatie niet bschikbaar Documentatie

Een studie naar locaties in Vaartbroek

Vaartbroek - Eindhoven

Opdrachtgever: Woonbedrijf Eindhoven

Opdracht: Januari 2011

Programma: nieuwe mogelijkheden om de wijk in te delen.

Een studie naar locaties in Vaartbroek

Dit project is gebaseerd op de locaties die compleet voor het parkeren van auto’s gereserveerd zijn terwijl dit in werkelijkheid zelden gebeurd. Voordat deze studie aan u gepresenteerd wordt is het van belang te vermelden dat hier verondersteld wordt dat deze veelal verweerde garages dienen te verdwijnen om letterlijk plaats te maken voor nieuwe initiatieven. Zo wordt een eerste aanzet gegeven in het nadenken over deze bijzondere locaties en de mogelijkheden die ze bieden voor compleet nieuwe initiatieven in de wijk Vaartbroek.

Vaartbroek is een buitenwijk van Eindhoven en beschikt over een eigen winkelcentrum, een eigen park en een gelijkmatig woningaanbod. Hier wordt gewoond, daar wordt gewinkeld en voor uw vrije tijd bent u aangewezen op het park. Sociale structuren erkennen deze verdeling in een veel minder extreme vorm. Als een woonwijk een ruimtelijke afspiegeling zou zijn van de menselijke natuur, zou er sprake zijn van hoge en lage concentraties, verspreid door de wijk. Vanuit praktische overwegingen is het misschien gewenst dat enkele supermarkten zich op loopafstand van elkaar bevinden maar de vraag die we ons mogen stellen is of dit voor elke wijkfunctie, wonen, winkelen, werken en ontspannen zo geregeld zou moeten worden.

In de buitenwijk is er nauwelijks sprake van een duidelijk onderscheid tussen centrum en periferie, maar van een spontaan sociaal weefsel waarin ruimte bestaat voor uitzonderingen en kleine initiatieven. Vaartbroek kan zo veel levendiger worden dan uitsluitend een woonwijk met een in de nacht verlaten winkelcentrum. Een sportschool, kinderdagopvang, sociaal loket, taal-coaching, buurthuis, kapper, atelierruimte of dierenkliniek in de woonwijk, waarom niet? Met deze studie is er gezocht naar nieuwe mogelijkheden om de wijk anders in te richten en kleine verschillen aan te brengen in het spanningsveld van grote tegenstellingen.

Contact Route Voorwaarden Vaai