VorigeSluitenVolgende
Publicatie Documentatie

Maaskant-gebouw - Tilburg

Herstel en aanpassing van de voormalige tekenacademie uit 1972 van H.A. Maaskant tbv hogeschool onderwijs in diverse richtingen.

Opdrachtgever: Fontys Hogescholen Eindhoven
Interieur architect: Buro Staal/Christensen
Opdracht: 2005
Oplevering: 2007
Bruto oppervlak: 7530 m²
Bouwkosten: € 4.842.000,- excl. BTW

Maaskant-gebouw - Tilburg

Het tot gemeentelijk monument verklaarde gebouw bevindt zich op de as tussen centrum en universiteitscampus en is het eerste gebouw in Nederland dat specifiek is ontworpen als tekenacademie. Gelegen rondom een centrale atrium hal zijn de hoge ateliers en lagere overige ruimten als splitlevel met elkaar verbonden en vloeien middels brede presentatiebalkons en open trappen verblijfsruimte en verkeer in elkaar over.

Aan de zuidzijde bevindt zich aan de Cobbenhagenlaan de monumentale voormalige entreepartij waar onder een overstekende trapgevel de ondersteunende gebouwfuncties gelegen waren.

Aan de noordzijde bevonden zich achter de karakteristieke stalen waterval-gevel 3 hoge verdiepingen met ateliers. Door de slimme plaatsing van draaiende ramen in het overstekende gedeelte van de gevel, konden zij ook bij regen geopend blijven.

Deze monumentale structuur van beton-brute, prefab-beton gevelbeplating, stalen puien en aluminium kozijnen blijft intact in het vernieuwde gebouw.
Het nieuwe programma (een juridische hogeschool en een opleiding voor management in de zorg) en de hedendaagse gebruikseisen zijn hier op 2 verschillende manieren ingepast; Maaskant-eigen en Maaskant-vreemd.

De maaskant-eigen oplossingen zijn te vinden op die plaatsen waar een update naar het huidige gebruikscomfort is gemaakt, zonder dit uitdrukkelijk te etaleren. Een goed voorbeeld hiervan zijn de omlopen aan de noordgevel die als bufferruimte dienen naar de achtergelegen (les)ruimten en op deze wijze een oorspronkelijke handhaving van de getrapte stalen glasgevel mogelijk maken.

De maaskant-vreemde oplossingen bieden ruimte aan de programma-toevoegingen. In de vorm van afwijkende, gekleurde houten ovalen zijn zij als meubels in, nabij, onder en op het gebouw geplaatst. Op deze wijze wordt de nieuwe functie zichtbaar en op een natuurlijke, eenduidige manier opgenomen in het bestaande grijze skelet.

Museumschool
De oorspronkelijke functie van het gebouw als verzamelplaats van kunstvoorwerpen heeft een nieuwe invulling gekregen met het herbergen van de collectie van de Stichting Harry Boom. Met het werk van deze voormalige docent en invloedrijke kunstenaar komt de opzet van het gebouw opnieuw tot zijn recht in de combinatie van expositie en onderwijs; museumschool.

Contact Route Voorwaarden Vaai