VorigeSluitenVolgende
Publicatie Documentatie

MFA 't Karregat Eindhoven

Herontwikkeling monumentaal multifunctioneel centrum van F. van Klingeren

in samenwerking met diederendirrix architecten

opdrachtgever: Gemeente Eindhoven
opdracht: februari 2010
oplevering: juni 2015
bruto oppervlakte: 7300 m2

Interview 040studio

Foto site verbouwing 't Karregat

MFA 't Karregat Eindhoven

’t Karregat, ontworpen door architect Frank van Klingeren, is een van de eerste multifunctionele centra in Nederland. Onder een groot doorlopend dak, gedragen door stalen paraplu’s, liet hij vrije ruimte zonder tussenwanden voor een supermarkt, kleine winkels, basisscholen, een gymzaal en een buurtcentrum. Het gebouw in de wijk Herzenbroeken in Eindhoven kreeg uitgebreide internationale aandacht, maar de experimentele opzet bleek niet goed te werken. Al snel deelden de gebruikers de ruimte zelf in met tussenschotten, totdat de ruimte onder het dak uiteindelijk helemaal was dichtgeslibd.

In samenwerking met diederendirrix architecten is de europese aanbesteding gewonnen voor de opdracht het gebouw nieuw leven in te blazen. De basis van het ontwerp, het dak met de bijzondere parapluconstructies, is hersteld en verduurzaamd. De paraplu’s pakten we in met transparante panelen, waardoor daglicht kan binnenvallen in de ruimte en klimatologische problemen en stofoverlast zijn opgelost. Een flexibel binnenwandsysteem van dichte en transparante delen zorgt voor meer openheid. Door een deel van het dak open te werken, ontstond een nieuwe patio die de ruimtes eromheen van daglicht voorziet. Zo kreeg het gebouw een nieuwe indeling, met duidelijke entrees in een transparante gevel. Het is opnieuw fris en functioneel, met respect voor het oorspronkelijke ontwerp.

Bij de heropening van ’t Karregat in het najaar van 2015 is het gebouw opnieuw niet af. De commerciële functies zijn niet gerenoveerd. De nu uitgevoerde verbouwing van de school, kinderdagverblijf en wijkvoorzieningen toont aan hoe een grondige opfrissing het gebouw opnieuw klaar kan maken voor de toekomst. Leerlingen, ouders, leerkrachten en bestuur van school en het kinderdagverblijf zijn dan ook zeer tevreden met de vernieuwing. Ons systeem voor aanpak is nu ontwikkeld en beproefd met een zeer goed resultaat. Het kan eenvoudig ook op de nog niet gerenoveerde delen worden toegepast.

Contact Route Voorwaarden Vaai