VorigeSluitenVolgende
Publicatie niet bschikbaar Documentatie

Traverse Bakens - Helmond

Nieuwbouw bakens en trappen aan de Traverse te Helmond

opdrachtgever: Gemeente Helmond
opdracht: juni 2009
oplevering: september 2010

Traverse Bakens - Helmond

De Traverse is de belangrijkste verkeersschakel in de stad. Grote verkeersstromen worden via de Traverse hoog over de Zuid-Willemsvaart door het centrum geleid, langs iconen van de stad als het Kasteel, Boscotondo, Onze Lieve Vrouwe Kerk en de beroemde Kubuswoningen.

Vanwege het onaantrekkelijke beeld van ‘snelweg-viaduct’ in de stad, is de Traverse ook erg bepalend voor de uitstraling van de stad. De Traverse heeft een verbeteringsslag nodig om op een positieve manier bij te kunnen dragen aan de ontwikkelingsdynamiek van de aanliggende zones en de algemene kwaliteitsverbetering van het centrum. De stad kan dan profiteren van het feit dat zo kort bij het hart van de stad zoveel mensen dagelijks passeren. Het over de luchtbrug heen rijden kan het visitekaartje van de stad vormen; je komt immers door het centrum in plaats van er langs af.

De opdracht omvat het toevoegen van bakens en trappen aan de Traverse als onderdeel van de gehele Kasteel Traverse metamorfose. De bakens markeren de beide entrees van de brug. Samen met de nieuwe elementen zoals de vloerafwerking van asfalt, de nieuwe balustrades, straatverlichting en bijzondere inrichtingselementen wordt een duidelijke overgang gemaakt; hier begint de luchtbrug.

De wederopbouw in de jaren 50 en 60 vormt de achtergrond waartegen de kasteeltraverse is ontstaan. De typische sobere, noeste vormgeving en materialisering zijn heden ten dagen nog steeds zichtbaar. In het ontwerp van de bakens is gekozen voor een duidelijke abstracte vorm die complementair is aan de vormgeving van de bestaande brug en die de concurrentie met alle overige inrichting en ingrepen gemakkelijk aan kan. Baken en trap vormen één element gebaseerd op een gevouwen, brede platte schijf; minimale dikte, maximale impact. Door de uitvoering in bijzondere, aaibare, witte beton met veel aandacht voor de detaillering, ontstaan bakens die ontworpen zijn voor de snelheid van het verkeer en de traagheid van de flaneur. In de bakens zijn gedichten opgenomen die speciaal voor de traverse zijn gemaakt door stadsdichter Bert Kuipers. Overdag zijn de bakens neutraal wit, ‘s avonds worden ze groen verlicht middels een lichtobject, dat onzichtbaar bovenin de bakens is opgenomen.

De Kasteel Traverse is nu een visitekaartje van de stad geworden die past bij het de uitstraling van het Kasteel, ‘t Speelhuis, Boscotondo, Kunstkwartier, de nieuwe bibliotheek en de overige vernieuwingen die het stadscentrum nog gaat doormaken.

Contact Route Voorwaarden Vaai