VorigeSluitenVolgende
Publicatie niet bschikbaar Documentatie niet bschikbaar

Augustinianum Eindhoven

Nieuwbouw van een school voor Havo, Atheneum en Gymnasium onderwijs

In samenwerking met: Studio Leon Thier

Opdrachtgever: Augustinianum / Stichting Carmel College

Opdracht: januari 2011

Oplevering: juli 2017

Bruto Vloeroppervlakte: 9330 m2

Interieur architect: De Kliuw

Augustinianum Eindhoven

“De architecten creëren met hoofd, buik en hart waardoor het ontwerp bij je past en raakt.”
Maarten de Veth, rector

Het Augustinianum staat in Eindhoven bekend als ‘school voor slimme leerlingen’. De ambitie van de school is om naast gedegen onderwijs ook sport, drama en popmuziek in te zetten als beeldmerk. Een school die uitstraalt waar hij voor staat en inhoud geeft aan het lesprogramma.

Centraal ontwerpidee voor deze nieuwbouw was de Agora. De Agora, letterlijk ‘verzamelplaats.’ was in veel Griekse steden de plek waar handel werd gedreven en waar men elkaar ontmoette. In het Augustinianum dient de Agora als symbool voor ontmoeting, gelegen in het hart van de school. Rondom deze ruimte liggen op verschillende verdiepingen de diverse ‘Vakdomeinen’ gericht op alfa, bèta en gamma.

Door de klaslokalen en stafruimten aan de buitengevels te leggen, ontstaat rondom de Agora een flexibele zone met allerlei functies. De Agoravloer loopt in terrassen op tot de eerste verdieping, waardoor een bijzonder leer- en pauzelandschap ontstaat dat ook kan dienen als tribune bij voorstellingen. Het podium aan het einde van deze tribune loopt van binnen naar buiten door, slechts gescheiden door een groot theaterraam met uitzicht op het groen.

Boven het podium ligt de centrale Mediatheek, een mooie hoge studieruimte. Aan de buitenzijde biedt de mediatheek samen met het Buitenpodium een kenmerkend beeld richting de straat. De Agora en het podium zijn in het dagelijkse leven van de school een geliefde plek voor de pauze. Bij mooi weer is er rondom de school tevens voldoende pauzegelegenheid in het groen.

Onder de oplopende tribune van de Agora, bevindt zich op de begane grond de ‘underground’ met ruimten voor drama, muziek, kunst en cultuur. Boven aan de tribunetrap zijn de sportzalen gelegen, vanwaar men via grote vensters kan uitkijken over de sportvelden. Onder de sportzalen is de fietsenstalling gesitueerd.

Contact Route Voorwaarden Vaai