VorigeSluitenVolgende
Publicatie niet bschikbaar Documentatie

Brede School Mill

Nieuwbouw van een brede school voor katholiek en openbaar onderwijs, PSZ, KDV, BSO, Jeugd Gezondheidszorg, Centrum voor Jeugd & Gezin.

In samenwerking met: BAM utiliteitsbouw (Design & Build)

Opdrachtgever: Gemeente Mill en St. Hubert
Ontwerp: januari 2012
Bruto Vloer Oppervlakte : 3918 m²

Brede School Mill

Mill, dorp met geschiedenis. Zichtbaar en voelbaar. De groene ecologische zone die Oost-Mill en West-Mill van elkaar scheidt, ligt rondom het Peelkanaal. Hier zijn de kazematten uit WOII nog bewaard gebleven, onlosmakelijk verbonden met de lange geschiedenis van Mill. De nieuwe brede school zal aan de rand van deze groene zone worden gerealiseerd. Een voornaam gebouw voor Mill en Sint Hubert, dat associaties oproept met andere gezichtsbepalende bouwwerken in Mill, de kastelen: Aldendriel en Tongelaar.

Het ontwerp van deze kastelen vormde de inspiratiebron voor de nieuwe brede school. Een gebouw dat veiligheid en geborgenheid uitstraalt. Gebouwd van en met duurzame materialen, die generaties lang dienst kan doen zonder aan eigentijds karakter en functie in te leveren.

Zeven organisaties vinden straks hun eigen plek in de nieuwe brede school van Mill, waar ze de jeugd en ouders veel te bieden hebben. Zeven identiteiten, één geheel. Een voornaam, kloek gebouw neerzetten dat toch past bij de maat van kinderen, is in feite een grote tegenstelling. Immers, kinderen kijken anders. Dit hebben we gedaan door de herkenbaarheid van de verschillende identiteiten aan de buitenkant op diverse manieren te realiseren. We gebruiken hiervoor speciaal kleurbeton, een oerdegelijk materiaal dat in elke gewenste vorm kan worden gegoten: plinten, letters, reliëf, meubels, portalen en zitbankjes. Eén geheel, maar toch is elk deel afzonderlijk herkenbaar.

De kasteeltuin van kasteel Tongelaar vormt de inspiratie voor het buitenterrein van de school. Het is een onderhoudsarm terrein geworden met twee speelpleinen die door natuurlijke grenzen zoals hagen en/of houtsnippers, van elkaar gescheiden zijn. Kinderen weten direct waar ze moeten zijn. De gracht biedt een duurzame oplossing voor hemelwaterafvoer en vormt een fantastische en veilige speelplaats voor kinderen. Grote ‘lopers’ leiden naar de speelweide zonder dat deze groene zone haar natuurlijke uitstraling verliest. Bij de speelweide mag je wel een beetje vies worden tijdens het spelen, ze vormt een mooie aanvulling op de gecultiveerde speelplaatsen direct bij de school en heeft ook een educatieve functie. De grasheuvels op en afrennen, madeliefjes plukken of kikkers zoeken.

Binnen het gebouw bestaan er nog vele mogelijkheden voor inrichting omdat we gekozen hebben voor een scheiding tussen drager en inbouw. Invulling van alle bestaande mogelijkheden en opties, kan worden bekeken en uitgewerkt. Hiervoor vinden we het belangrijk de dialoog met gebruikers en betrokkenen aan te gaan, om verbreding en verdieping van de mogelijkheden in het ontwerp te bespreken. En wat die betekenen voor de leerlingen, leerkrachten, andere medewerkers en ouders. Want, de nieuwe brede school in Mill is geen statisch gegeven, maar verrassend flexibel op elk gebied.

Contact Route Voorwaarden Vaai