VorigeSluitenVolgende
Publicatie niet bschikbaar Documentatie

MFA Knegsel

Vervangende nieuwbouw ten behoeve van de basisschool en het gemeenschapshuis van Knegsel, waarin de bestaande sporthal is opgenomen.

Opdrachtgever: Gemeente Eersel
Gebruikers: 
Meester Gijbels school
Gemeenschapshuis de Leenhoef
Sporthal de Ladder
Opdracht: 2010
Oplevering: 2014
Bruto oppervlakte: 2800m²

MFA Knegsel

De Multifunctionele Accomodatie (MFA) Knegsel is gesitueerd in de dorpskern van Knegsel. Het ontwerp is een onderdeel van de reeks kerkhof - kerk - pastorie, net achter de huidige school aan het lint. Het huidige schoolgebouw wordt na de realisatie van de MFA afgebroken en vervangen door een boomrijke brink waarop geparkeerd kan worden. Onderdeel van de opgave is het handhaven/verbouwen van de bestaande sporthal en de inpassing van enkele groepen monumentale bomen.

De MFA is vormgegeven als een ensemble van bouwvolumes waarvan ook de bestaande sporthal onderdeel is. De materialisatie van de MFA sluit aan bij de traditionele gebouwen in het dorp.

Stedenbouwkundig wordt grote aandacht besteed aan een zorgvuldige inpassing in de dorpskern. Aan de zuidzijde zijn de speelplaatsen voorzien van gemetselde muurtjes. Aan de noordzijde wordt een buitentheater onder de bomen gedacht. De entreezijde aan de parkeerbrink presenteert zich als een gesloten gemetselde wand, met daarvoor een rij leilinden. De entree is hierin de enige poort die toegang geeft tot de inkom.
Scholieren, sporters, fanfare en alle ander dorpelingen: iedereen komt via deze centrale ingang binnen. Hier kan men pinnen bij de geldautomaat of een kind wegbrengen met fiets of met de auto.

Het interieur wordt op een doelmatige, robuuste wijze opgezet, volgens het principe ‘ruwbouw is afbouw’: schoon metselwerk met betonstenen, geperforeerde stalen dakplaten in de school en betonnen kanaalplaten in de grote zaal. Deze robuuste uitstraling wordt afgewisseld met sjieke specials; een houten podium en dansvloer, akoestische stroken in de zaal en gordijnen rond het podium, een stalen wenteltrap naar de verdieping en getimmerde, kleurrijke garderobemeubels.

Contact Route Voorwaarden Vaai