VorigeSluitenVolgende
Publicatie niet bschikbaar Documentatie

Woonhuis van Heijningen - Nuenen

Verbouwing en uitbreiding van vooroorlogs huisje tot een levensloopbestendige woning

Opdrachtgever: Familie van Heijningen
Opdracht: 2009
Oplevering: januari 2011

Woonhuis van Heijningen - Nuenen

Jan van Heijningen hebben we leren kennen als opdrachtgever bij de bouw van zijn artsenpraktijk in de Einhovense wijk Blixembosch. Ons advies om het landarbeidershuisje aan de Parkstraat in Nuenen niet te kopen vanwege de slechte bouwkundige staat, legde hij naast zich neer.

In plaats daarvan gaf hij ons de opdracht te onderzoeken hoe er van dit vooroorlogse huisje een levensloopbestendige woning te maken was. Binnen de kaders van het bestemmingsplan kon er een substantiele uitbreiding ontworpen worden,waarin naast een uitbreiding van de woonkamer, ook een werkkamer en een berging werd ondergebracht.

Omdat de uitbreiding in oppervlakte net zo groot kon worden als het bestaande huisje, is er voor gekozen om de bestaande architectuur niet door te zetten, maar te kiezen voor “something completely different”. Het volume van de aanbouw wordt gebruik om het huis te transformeren van een stenen naar een houten gebouw. Vanuit de tuin oogt het als een uit de hand gelopen houten schuur die op het pittoreske huisje botst. Het huisje werd op basis van oude tekeningen en foto's in zijn oude luister hersteld.

Een bijzonder ruimtelijke kwaliteit van de uitbreiding zijn de doorzichten en de lichtinval. De situering van de uitbreiding is zodanig dat je vanuit de bestaande woonkamer nog steeds direct de tuin in kan kijken. De opdrachtgever was in eerste instantie bang dat hij ’s middags weinig tot geen licht meer zou hebben in de toegevoegde ruimten. Maar door een uitgekiende plaatsing van raamkozijnen en bovenlichten krijgt de woning juist van ochtend tot avond het steeds veranderende licht van de zon binnen.

Dit huis is levensloopbestendig ontworpen door de mogelijkheid om in de toekomst de werkkamer te transformeren tot slaapkamer en de wasruimte te transformeren tot badkamer.Tot die tijd slaapt men boven en leeft men beneden op deze prachtige lokatie in het dorp.

Contact Route Voorwaarden Vaai