VorigeSluitenVolgende
Publicatie niet bschikbaar Documentatie

Ateliergebouw de Plataan - Deventer

Vervangende duurzame nieuwbouw van ateliergebouw met atelierwoning

Opdrachtgever: Gemeente Deventer
Opdracht: januari 2011
Oplevering: juli 2012
Bruto oppervlakte: 904 m2
Bouwkosten: € 803.000,- excl. BTW

Ateliergebouw de Plataan - Deventer

In januari 2009 brandde ateliergebouw de Plataan aan de Ramelestraat in Deventer volledig af. De brand was een grote klap voor de kunstenaars die hun werk in vlammen op zagen gaan. De Plataan ligt prominent aan één van de grotere doorgaande wegen in de stad, vlak aan het spoor richting Zutphen. Toch is het ook een plek waar weinig toezicht is. Daarom diende in het ontwerp veel aandacht te worden besteed aan het voorkomen van inbraak.

Een nieuw pand kon worden neergezet op dezelfde locatie met het geld dat de verzekering na de brand heeft uitgekeerd. In het nieuwe gebouw is plaats voor tien ateliers, variërend in grootte. De ateliers worden 'casco' opgeleverd, zodat de kunstenaars ze naar eigen goeddunken kunnen inrichten. Onderdeel van het gebouw is ook een aparte atelierwoning. De bewoner daarvan is tevens de beheerder van het complex.

Uitgangspunt bij het ontwerp was ook dat de uiteindelijke exploitatie en beheer een goedkope huur kan dragen, en dat de bouw en indeling flexibel aan te passen is aan de wensen en het gebruik door de individuele kunstenaars.

Duurzaamheid is ingezet om energiekosten te kunnen drukken; het gebouw maakt gebruik van passieve energie. Er is gekozen voor een compact opzet van het gebouw, waarbij alle wanden en daken zijn voorzien van een hoogwaardig isolatie pakket. Middels daklichten wordt gebruik gemaakt van de warmte van de zon in de herfst en winter, terwijl zomers lamellen de zon buiten houden. Daarnaast is het gebouw voorzien van vloerverwarming/koeling middels een warmtepomp en warmte-koude opslag in de bodem en in wordt in ieder atelier gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning toegepast.

Door het sheddak, oogt het gebouw op het eerste gezicht iets als een fabrieksgebouwtje. De wanden zijn grijs gecementeerd en ook de luiken zijn grijs in geopende stand. De buitenzijden van alle luiken daarentegen zijn voorzien van felle kleuren. Zijn er kunstenaars aan het werk dan stralen de ateliers, is iedereen weg en zijn de luiken dicht dan straalt het gebouw middels haar kleuren.

De beheerder kan een oogje in het zeil houden. Elk atelier is bereikbaar via twee openslaande deuren voorzien van glas, waar houten luiken voor kunnen worden geklapt, ook de ramen ter plaatse van de atelierwoning kunnen met luiken worden gesloten. De metalen lamellen die de zomerzon weren zorgen tevens voor inbraakwering.

 

Duurzaamheidsmaatregelen:

- Compacte gebouwopzet

- Hoge isolatiewaarde gevels / dak (Rc-waarde 7)

- Gebruik passieve energie (zonlicht)

- Beperking warmteuitstraling ’s nachts door toepassing raam- en deurluiken

- Vloerverwarming / koeling middels warmtepomp en warmte-koude opslag in de bodem

- Mechanische ventilatie met warmteterugwinning

- Toepassing PV-cellen

- Materiaalgebruik met een lage milieubelasting (gevelstucwerk op isolatie)

Contact Route Voorwaarden Vaai