VorigeSluitenVolgende
Publicatie niet bschikbaar Documentatie

Domein Oogenlust

Domein Oogenlust - Eersel 

Nieuwbouw en hergebruik van bedrijfsgebouwen op een landgoed volgens het concept van Eco Chique.

Opdrachtgever: Oogenlust Eersel
Projectmanagement: Franken PM
Opdracht: 2011
Oplevering: 2014

Domein Oogenlust

Domein Oogenlust toont aan dat het ook anders kan. Een -op papier- generiek en bijna banaal programma van loodsen met dockshelters, kantoren, showroom, opslag en een plantenkas heeft geresulteerd in een domein dat al veel bezoekers heeft gekregen die allen onder de indruk zijn van de sfeer en uitstraling.

Eco Chique

De kracht van Oogenlust ligt in het totaal waarbij een groot programma in perfecte harmonie wordt ondergebracht in een natuurgebied, waarin de natuur weer de rol van techniek overneemt, bijvoorbeeld door de zonweringen van blauwe regen, en de ademende en vochtregulerende wanden van leem.  Liefde voor pure materialen was de gemene deler tussen opdrachtgever, architect en uitvoerende partijen en het is deze liefde die domein Oogenlust nu uitstraalt en overbrengt op haar bezoekers.

Bijzonder aan het project is dat het gebouw waar het bedrijf voorheen in was gevestigd, voor een groot deel is ‘meeverhuisd’ naar de nieuwe locatie. De red ceder bekleding van dit gebouw is op een nieuwe manier weer verwerkt als gevelbetimmering van het expo gebouw.

Op alle schaalniveaus is liefde voor de natuur het uitgangspunt geweest. Door het terugbrengen van verschillende inheemse boomsoorten rondom de bloemweide, wordt in een uitbreiding van de biodiversiteit van het domein voorzien. De grote entree-vijver voorziet naast de berging van het vele regenwater, ook in het benodigde water voor de verschillende bedrijfsprocessen. In analogie van het meeverhuisde bedrijfsgebouw zijn alle nieuwe bedrijfsonderdelen demontabel uitgevoerd

Architectonisch gezien is het domein Oogenlust een compositie van een aantal gebouwde en landschappelijke elementen die gezamenlijk een hybride vormen: een gebouwd landschap c.q. een landschappelijk gebouw. Vanaf de parkeerplaats aan de Steenselseweg loopt men via een brug over de vijver, onder het gebouw door naar een omsloten gebied,  ‘de plaza’ genaamd, waaraan alle formele ingangen van het complex gelegen zijn. Vanaf deze plaats vervolgt de route zich langs de kas, de werkplaatsen, de bloemenweide en dan het dennenbos in, om daar aan te haken aan de publieke routes tussen Eersel en Steensel.

Co-Creatie

Het gehele project is in nauwe samenwerking met gemeente, Stichting Brabants landschap en Buurtschap Hees tot stand gekomen, met als resultaat een geheel zonder scheidingen. Het idee van co-creatie is ook in de uitvoering doorgezet, waarbij het geheel is uitgevoerd zonder hoofdaannemer. De opdrachtgever kon hierbij maximale sturing geven aan het proces.

Contact Route Voorwaarden Vaai