VorigeSluitenVolgende
Publicatie niet bschikbaar Documentatie

Overdekte Hangplek - Helmond

Opdrachtgever: Gemeente Helmond
Opdracht: juli 2009
Oplevering: januari 2010
Bruto oppervlakte: 15 m²

Overdekte Hangplek - Helmond

De vraag naar een overdekte hangplek tbv overlast-jongeren in de Helmondse wijk Mierlo-Hout heeft geresulteerd in een ontwerp dat op een slimme manier omgaat met bestemmingsplannen. Op een locatie in een groen-gebied werd bestemmingsplantechnisch ruimte geboden voor een schuilhut tbv wandelaars waarbij tevens een aantal parkeerplaatsen was opgenomen. Door het ontwerp voor de hangplek binnen deze kaders op te zetten ontstaat ruimte op deze unieke locatie voor hangjongeren en bijbehorende hangauto’s.

Het ontwerp gaat uit van een krachtige, iconografische vorm die voorziet in een overdekt vloeroppervlak dat een maximum aan mogelijkheden biedt. Dit resulteert in een tweedelig ontwerp dat de mogelijkheid biedt om met verschillende groepen aanwezig te zijn, terwijl een doorbreking in de tussenwand zorgt voor continu contact.

Het dak is de gebouwde vorm van de tekening “publieke ruimte voor debat” van
Erwin van Doorn waarin de kern van het hangen schuilt; communiceren - debatteren. Door een slimme stapeling van zitelementen in de tussenruimte is het dak wel begaanbaar maar niet als zodanig aangeduidt waardoor balustrades etc. achterwege kunnen blijven.

Begin September 2011 is de hangplek door gemeente Helmond kortstondig op marktplaats gezet; "gratis af te halen, wel moeten zelf de kosten voor uitgraven en vervoer worden betaald". Het Helmondse tekort aan hangjongeren lijkt de oorzaak te zijn geweest voor een vroegtijdige functie beëindiging. Eind 2011 is de hangplek afgevoerd naar de gemeentewerf in afwachting op een nieuwe bestemming.

 

video hangplek avond
video hangplek overdag

Contact Route Voorwaarden Vaai