VorigeSluitenVolgende
Publicatie Documentatie

Geluidsgebouw Crabosch - Eindhoven

Woongebouw met commerciële ruimten aan de Jeroen Boschlaan - Crabethstraat

Opdrachtgever: F. Tielemans en T. Verest
Opdracht: 1993
Oplevering: eind 1996
Bruto oppervlakte: 4650 m²
Bouwkosten: € 1.800.000,- excl BTW

Geluidsgebouw Crabosch - Eindhoven

Op een zeer geluidsgevoelige situatie, de drukke rondweg van Eindhoven, is in samenwerking met K & M Akoestisch adviseurs een woningplan gerealiseerd; 30 senioren woningen in de sociale huursector boven een bankfiliaal.

Het plan bestaat uit twee bouwmassa’s waarvan de grootste langs de Jeroen Boschlaan ligt. Het beeld wordt bepaald door een 3 verdiepingen hoog geluidsscherm van helder glas, waarachter 18 woningen aan een serre-achtige ruimte zijn gegroepeerd. Het geluidsscherm en de serre-achtige ruimten zijn een direkt gevolg van de wet geluidshinder die een direkt geluidscontact boven 65 dB verbiedt. Het scherm diende “los” van het gebouw te worden gedetailleerd en staat daarom op een zware stenen plint, waarin niet-woonfuncties zoals een bankfiliaal en enkele kantoorfuncties zijn gevestigd.

De overige 12 woningen zijn gesitueerd in een blokje langs de Crabethstraat in de luwte van het scherm. Hier vindt men ook het gemeenschappelijk trappen- en liftengebied dat zo transparant en open mogelijk is gehouden; trappen en liftschacht worden als transportmiddel expressief in de lege ruimte gezet om de ontsluitingsknoop te vormen voor het hele gebouw. Er is gekozen voor een eenvoudige 3-kamerwoning waar flexibiliteit in gebruik en inrichting de prioriteit kregen: de grootst mogelijke ruimtelijkheid gepaard aan universele bruikbaarheid. De woningen liggen aan korte open galerijen die voor de gevel zweven en zich bij de voordeuren verbreden tot privé balkons. In de vormgeving van het gebouw is geprobeerd de mechanismen die op de lokatie “werken” expressief te maken; een “geluidsgebouw” als herkenningspunt langs de rondweg.

Voor deze vormgeving van het gebouw ontving ons bureau in 1997 de Architectuurprijs van de Gemeente Eindhoven.

Contact Route Voorwaarden Vaai