Atelier Custers

Verscholen Rijksmonument in de binnenstad

architectenweb
awards voor
woongebouw
van het jaar

restauratie met visie

Verscholen in de binnenstad van Eindhoven, omarmt dit project het rijke erfgoed van het voormalige woonhuis en atelier van de beeldhouwer Jan Custers.

Dit doen we door de ‘verrommeling’ van aanbouwen door de jaren heen te verwijderen en een verbindend element toe te voegen, waarmee we het cultureel erfgoed een nieuwe lading geven. In het ontwerp realiseren we een dynamische kantoorruimte voor een creatief bedrijf en restaureren we het woonhuis met hedendaags comfort. Ook creëren we extra woonruimte in het centrum van Eindhoven.

Lintbebouwing herleefd

Aan de straatzijde wordt het gevelbeeld behouden, wat een van de weinige overgebleven elementen is van de oude lintstructuur van de Geldropseweg. Tegelijkertijd biedt het poortgebouw een doorkijk naar de bijzondere achterwereld. De functie van het poortgebouw wordt in ere hersteld en is weer de entree voor ‘het nieuwe atelier'.

Robuust atelier

Het atelier is door de jaren heen ingebouwd en in verval geraakt. De ruwe sfeer toont niet alleen de geschiedenis als voormalig atelier, maar ook het gebruik in de jaren daarna.

Het ‘herstellen’ van het atelier zou deze rijke geschiedenis tenietdoen. Daarom is besloten om een geïsoleerde glazen doos in het atelier te plaatsen. Hierdoor blijft de authentieke geschiedenis van de plek behouden en tentoongesteld, terwijl er tegelijkertijd comfort wordt geboden. Het atelier wordt hierdoor een eigenzinnige en functionele ruimte.

Glazen verbindingsstuk

De glazen trommel vormt het centrale verbindingsstuk in het ontwerp, waar de verschillende delen samenkomen. Deze unieke toevoeging biedt niet alleen een naadloze overgang tussen woonhuis, atelier en poortgebouw, door het gebruik van glas zijn alle authentieke bouwdelen niet alleen fysiek maar ook qua zicht en ervaring met elkaar verbonden.

Natuurlijk van steen

Natuursteen en sculpturale vormen zijn eigen aan de plek. Zowel als verwijzing naar de kunst van Jan Custers als in de bewaard gebleven stenen beeldhouwwerken en decoraties in het woonhuis. Daarom hebben we alle nieuwe ingrepen een natuurstenen gevelafwerking gegeven. De verschillende sculpturale vormen van de toevoegingen – zoals het cirkelvormige verbindingsstuk en de klassieke dakvorm bij het atelier – refereren aan de geschiedenis van de plek. Achter de bestaande gevel van het poortgebouw voegen we een zwevend natuurstenen volume toe.

credits

project

Atelier Custers

locatie

Eindhoven

programma

Kantoor en twee appartementen

BVO

774m2

ontwerp

2023

oplevering

2024

opdrachtgever

Serendipity Capital

aannemer

constructeur