Auditorium ASML

Veldhoven

architectenweb
awards voor
woongebouw
van het jaar

Een duurzame ontmoetingsplek

Campus 2.0 is opgezet door ASML om de 15.000 multiculturele werknemers van de regio Eindhoven in Veldhoven centraal bijeen te brengen om onderlinge samenwerking beter te stimuleren. Door niet alleen hoogwaardige gebouwen maar met name ook groene buitenruimte toe te voegen is een aantrekkelijke campus ontstaan concurrerend met de rest van de wereld. Mede hierdoor kan ASML het benodigde talent naar zich toe blijven trekken en ook duurzaam vasthouden.

Gebouw als landschap

Het Auditorium & Services is als middelpunt opgenomen op de plek van een voormalige parkeergarage. De vergroening van de buitenruimte die door ASML was ingezet, kreeg bij het auditorium zijn uitwerking door het dak hiervan als groen landschap te ontwerpen. Daarnaast vormt het dak als het ware een vijfde gevel voor de hoge kantoorvleugels die er op uit kijken.

Het hart van het Auditorium wordt gevormd door een hoogwaardige flexibele zaal.

Skyfold deelt de zaal

Vanuit het plafond deelt een grote verticale vouwwand de zaal in twee waardoor gezelschappen van 200 tot 400 deelnemers op een goede wijze worden ondergebracht.

Interactie als uitgangspunt

Door een uitgekiende opstelling van de stoelen en de keuze voor indirecte verlichting in lichtbanen -in plaats van de gangbare theaterspots- wordt voorkomen dat de spreker in een zwart gat kijkt maar daadwerkelijk contact kan maken met het publiek.

CLT houtbouw

De aansluiting op de groene campus is aan de binnenzijde vormgegeven door een duurzame hout constructie van gelamineerde kolommen en massieve houten vloeren en daken in CLT. De zaal zelf, die als een los volume binnen deze omhulling ligt, is omkleed met blauw recycled petfelt in een ingenieus patroon.

Grote variëteit aan ruimtes

Door deze opzet ontstaat een interessante ruimtelijke compositie waar omheen vervolgens een grote variëteit aan ruimtes is opgenomen; foyers, vergaderzalen, werkruimtes en services zoals een kapper, Fit-boutique en supermarkt-to-go. Dit plan geeft vorm aan de wijze waarop ASML Campus 2.0 ziet; werken, ontmoeten en ontspannen in een hoogwaardige omgeving gericht op alle werknemers van de campus.

credits

project

Auditorium ASML

locatie

Veldhoven

opdrachtgever

ASML

programma

Auditoriumzaal, vergaderruimtes, werkruimtes en services.

ontwerp

2019

oplevering

2021

BVO

4.580 m2

interieurarchitect

ontwerp

landschapsarchitect

projectmanagement

fotografie