OBS BuitensteBinnen

Verweven met de omliggende natuur

architectenweb
awards voor
woongebouw
van het jaar

Uitzonderlijke locatie

BuitensteBinnen is een bijzondere basisschool gelegen in Breugel, waarbij we samenwerken met onze opdrachtgevers Platoo en Laride. Wat deze school uniek maakt, is de bijzondere locatie van de school. In tegenstelling tot de meeste scholen die zich in het centrum bevinden, is BuitensteBinnen gevestigd op een opmerkelijke locatie aan de rand van Breugel, grenzend aan het dal van de Dommel.

Omringd door water, groen en een kinderboerderij is deze school echt gericht op het verkennen van buiten. Het ontwerp van de school is geïnspireerd door de traditionele architectuur van Breugel, met karakteristieke kappen, terwijl het materiaal juist verrassend anders is.

Verweven met de natuur

De school 'waaiert' uit naar buiten, waardoor er een panoramisch uitzicht is op de Dommelzone. De aula opent zich naar de tuin aan de achterzijde van de school, die in verbinding staat met de Dommelzone. De leerlingen komen via buiten binnen, in plaats van door een gang. Door veranda's voor de lokalen op de begane grond en balkons voor de lokalen op de bovenverdieping, ontstaat er een efficiënte manier van ruimtegebruik en een naadloze overgang naar de omgeving.

Houten meesterwerk

Het exterieur van de school is eveneens opmerkelijk. Om een verbinding met het groen tot stand te brengen en toch aan te sluiten bij de omliggende woningen, is gekozen voor een rieten dak dat zich uitstrekt over de gehele gevel. Het nieuwe gebouw is voorzien van bijzondere en indrukwekkende houten spanten, die echt een eye-catcher van het ontwerp vormen.

Innovatief interieur

De aula is voorzien van ramen die het houten exterieur naar binnen brengen. De begane grond is gemaakt van betonsteen, terwijl de bovenste verdieping een houten constructie heeft. Deze combinatie van materialen zorgt voor een efficiënte constructie, waardoor het houten skelet op de bovenverdieping een licht gewicht heeft, terwijl de onderste verdieping stevig en draagkrachtig is.

Sociale en schone omgeving

Bij de entree aan de voorzijde van de school wordt de visie op een stimulerende leeromgeving voortgezet. Hier is ruimte gecreëerd voor een klein speelpleintje, waar kinderen zich kunnen uitleven en sociaal kunnen verbinden. Het gebied rondom de school is bewust autovrij gemaakt. Dit is niet alleen duurzaam maar hierdoor wordt ook de nadruk gelegd op actieve vormen van transport, zoals fietsen en lopen. Leerlingen worden gestimuleerd om met de fiets naar school te komen.

credits

project

BuitensteBinnen

locatie

Son en Breugel

opdrachtgever

constructeur

aannemer

ontwerp

2022

oplevering

2023

programma

schoolgebouw voor primair onderwijs

BVO

1.350m2

projectmanagement

impressies

architecten|en|en