
Cure
Eindhoven

Circulair blok met een hart van hout
Bij Cure is afval de motor van de organisatie, bij dit ontwerp de grondstof voor iets nieuws. Het resultaat is een functionele milieustraat en stallingsterrein voor vuilniswagens met een kantoorgebouw voor de hele organisatie; een verheven circulair blok dat volledig energieneutraal is, uiterst gebruiksvriendelijk én aantrekkelijk voor het oog. Een kloppend hart waar zowel medewerker als bezoeker zich welkom en thuis voelt, gebouwd met teruggewonnen en duurzame materialen.

Terug naar het begin
Voorheen was de milieustraat van Cure in Eindhoven verspreid over meerdere locaties en werd er een anoniem kantoor gehuurd. Dit is teruggebracht naar één centrale hoofdlocatie, gesitueerd op een voormalige vuilstort bij Acht. De noordelijke entree van de stad via de A2 heeft een nieuw afval-icoon gekregen.

Met een capaciteit van ca. 80.000 bezoekers per jaar is een duidelijke, praktische route onmisbaar voor de milieustraat. Aan een verhoogd breed bordes zijn containers geplaatst voor het scheiden en kunnen afvoeren van grof huishoudelijk afval. Aanvullend zorgen grote stortvakken ervoor dat overige afvalcomponenten kunnen worden ontvangen en afgevoerd. Vanuit het centrale beheerdersgebouw wordt dit alles in de gaten gehouden en begeleid.



Stoer en verfijnd
Het kantoor in typologie ‘bruggebouw’ heeft een helder onderscheid tussen betonnen onderconstructie en glimmende doos; zwevend boven het stallingsterrein. Duidelijke gebaren die zich aanpassen op de schaal van de omgeving. De architectuur van het kantoor toont een stoerheid die past binnen de rauwe context van het industrieterrein, maar onderscheidt zich tevens middels een verfijning in gevelbeeld ten opzichte van omliggende grote industriehallen.

begane grond
Ter plaatse van de transparante entreezone met ontvangst en klantenservice op de begane grond is middels coulisse werking gespeeld met ruimtelijkheid van buiten naar binnen.

1e verdieping
De centrale ontmoetingsruimte toont zich aan de zijde van de snelweg door een enorme raampartij.

2e verdieping
De glazen huid die als tweede façade om de eigenlijke houtbouw gevel heenloopt, heeft zowel qua klimaatregulatie als akoestisch een isolerende functie. Het behoedt de kantoorwerkplekken voor omgevingsinvloeden vanuit snelweg, spoor en aanvliegroute van Eindhoven Airport.

De milieustraat als hofleverancier
Circulariteit, duurzaamheid, openheid en innovatie vormen de basis van Cure en zo ook de speerpunten bij het ontwerp van beheerdersgebouw en kantoor. Dat gedeponeerde producten in de milieustraat niet aan het einde van hun verhaal beland zijn, daar is de nieuwbouw het bewijs van. Het is de verteller van eindeloze verhalen die met afvalproducten verteld kunnen worden.


biologische kringloop
Met oog op de toekomst zijn de bouwelementen droog met elkaar verbonden en is het geheel demontabel. De houtskelet buitengevel met staande verdiepingshoge houten kozijnen is bekleed met gebruikt hout. Het verwerken van biologische kringloopmaterialen is relatief eenvoudig: hout kun je gemakkelijk verzagen.
technische kringloop
Wat veel ingewikkelder is, is het verwerken van technische materialen zoals glas. De tweede-huid gevel is zo ontworpen dat de hoogteverdeling gedurende het bouwproces aangepast kon worden op de afmetingen van de glaspanelen die beschikbaar zouden komen. Via Marktplaats zijn uiteindelijk voormalige balustrade-ruiten gevonden die voldeden aan alle strenge specificaties die vooraf gesteld zijn.


Maar liefst 14.000 oude stoeptegels zijn strak doormidden gekliefd en met de gebroken kant naar buiten tot 4,5 meter opgemetseld ter plaatse van de kleedruimtes. Tevens komen ze inpandig terug als vloerafwerking. Afgedankte ingezamelde matrassen kregen een nieuwe plek als akoestische isolatie en dragen hiermee bij aan de aangename sfeer. Oude spijkerbroeken zijn verwerkt als thermische isolatie in de houten buitenwanden en als akoestische bekleding bij de maatwerk plafondeilanden.


Een hart van hout
De dubbelhoge ontmoetingsruimte op de eerste verdieping vormt het hart waarin alles samenkomt. Het is de verbinding tussen de verdiepingen die het gebouw telt, de plek waar medewerkers en bezoekers elkaar ontmoeten en laat materialen samen komen die een tweede leven verdienen. Deze ruimte voelt als een warm welkom en straalt deze warmte uit door het houtgebruik. De greywash op de houten wandbekleding, betontegels op de vloer en constructie in het zicht brengen een stoer en industrieel laagje aan op het geheel.

De gestapelde opzet, het vele gebruik van glas en het uitzicht op de aangrenzende milieustraat voegt transparantie toe. Het is een plek geworden die voelt als thuiskomen. Een gebouw met kloppend hart op de juiste plaats.

kringloop van energie
Het ontwerp bevat een gesloten kringloop van energie. Zo is het kantoorpand volledig energieneutraal gebouwd met innovatieve oplossingen om de energie die wordt gebruikt, niet te verbruiken. Het kantoor heeft een vierpijps warmtepomp die energie uit de lucht haalt en zowel gelijktijdig warmte en koude kan opwekken als onderling kan uitwisselen tussen de diverse gebruiksfuncties. Daarnaast is het pand volledig voorzien van ledverlichting en siert, naast gerecyclede bitumen, 340 vierkante meter aan zonnepanelen het bovenaanzicht.

Circulaire projecten vragen intensievere samenwerking met alle betrokken partijen en een opdrachtgever met lef. Projectervaringen zoals bij de nieuwbouw voor Cure maken dat (keten)partners elkaar leren kennen en dat circulaire toepassingen ook geïntegreerd gaan worden in andere projecten.

'Het nieuwe kantoorpand van Cure laat zien dat het verhaal van afval niet eindigt in de milieustraat. Het is pas het begin!'

credits
project
Cure
locatie
Eindhoven
opdrachtgever
programma
Nieuwbouw kantoorgebouw (incl. terreininrichting) en milieustraat (incl. beheerdersgebouw)
ontwerp
2018 – 2019
oplevering
November 2020
BVO
1.470 m2
interieurarchitect
Studio Spacemonkey
aannemer
BAM Bouw en Techniek – Regio Zuid
fotografie