Request
op zoek naar een nieuw initiatief in de Brainport

Wie aan Eindhoven denkt, denkt aan Philips. Daar waar miljoenen lampen hun licht hebben gevonden. De gloeilamp is onlosmakelijk verbonden met de stad en komt nog vaak terug in de vorm van logo’s, street art en evenementen. Hoe gaaf zou het zijn als dit beeldmerk ook de skyline van de stad zou sieren?

De Gloeilamp

De Gloeilamp is een uniek concept waarin een minimale footprint kan worden gekoppeld aan een groot en divers woonprogramma. De sierlijke dubbele huid façade maken de Gloeilamp alzijdig en mysterieus. Bij dag is het een abstracte vorm, bij nacht komt de Gloeilamp tot leven.

De Eindhovense laag

Het unieke ontwerp van de Gloeilamp maakt het mogelijk om in de plint voldoende ruimte te maken voor een goede aansluiting op de Eindhovense binnenstad. De vergroening en het dwaalgebied van de binnenstad kunnen zo worden versterkt.

De Brainport laag

De Gloeilamp staat als een Icoon tussen de hoogbouw van de Brainport laag. De vorm van het gebouw komt los van de Eindhovense laag en glinstert tussen de nieuwe generatie stadsiconen.

Diversiteit in types en plattegronden

De vorm van de Gloeilamp maakt het mogelijk om een diversiteit in woningtypes te verdelen over de verschillende lagen. De onderste lagen hebben een kleiner vloeroppervlak. Het vloeroppervlak neemt toe naarmate je hoger in de toren komt, waardoor er ook ruimte is voor grotere woningen. De bovenste lagen geven een uniek uitzicht over de stad, vergelijkbaar met de Reichtag in Berlijn, en zijn uitermate geschikt voor een bijzondere rooftop.

credits

project

De Gloeilamp

locatie

Eindhoven

programma

wonen, commercieel

opdrachtgever

op zoek naar een nieuw initiatief

ontwerp

2021