De Pionier

Nieuwe allure voor de Hallenschool

architectenweb
awards voor
woongebouw
van het jaar

Licht, lucht en ruimte

In het hart van Valkenswaard staat een school met een uniek verhaal. Gebouwd in de jaren ’50, draagt dit gebouw lokale geschiedenis met zich mee. Hoewel de huidige school geen officieel monument is, draagt het huidige gebouw een sterstatus. Dit inspireert ons om een nieuw programma te creëren binnen de bestaande structuur. Onze visie? Het nieuwe cluster onderwijs verenigen met de bijzondere kwaliteiten van de hallenschool.

Samen leren in clusters

In lijn met het cluster onderwijs waar basisschool De Pionier zich op richt, verschuiven we van traditionele klaslokalen naar levendige leerpleinen en instructieruimtes. Door bestaande lokalen om te vormen tot ruime clusters, ontstaan open ruimtes die uitnodigen tot samenwerking en creativiteit. Dit eigentijdse concept wordt niet alleen omarmd door de basisschool, maar ook door het buurthuis, het kinderdagverblijf, de buitenschoolse opvang en de peuterspeelzaal, die allemaal een plek vinden in dit nieuwe gebouw.

Hal met nieuw allure

Centraal in ons ontwerp staat ‘nieuw licht van de bestaande hal. De verbindende plek met een rijke geschiedenis. Door slimme dakoplossingen toe te passen, brengen we nieuw allure in deze gemeenschappelijke ruimte. Strategisch geplaatste openingen versterken de verbinding tussen lesruimtes en de centrale hal, die fungeert als een centrale ontmoetingsplek voor educatieve activiteiten en bijdraagt aan de verschillende gebruikers

Bewegen op hoogte

In onze ontwerpvisie passen we bijna alle nieuwe onderdelen in de bestaande schil. De enige toevoeging is de nieuwe beweegruimte. We hebben gezocht naar de best beschikbare oplossing voor deze ruimte en hebben deze gevonden in een beweegruimte op poten. Door deze ruimte op bogen te plaatsen behouden we het bestaande speelplein én sluiten we aan op de vereisten van de school. Dit overdekte deel van de buitenruimte leent zich perfect voor een té zonnige, regenachtige dag of kan ingezet worden voor buitenlessen.

futureproof van binnen en buiten

Zowel binnen als buiten wordt groen de nieuwe norm. We vervangen beton door natuur, met gras, bomen en beplanting. Zelfs de overdekte speelruimte krijgt een groene make-over, zodat kinderen binnen én buiten kunnen spelen. Daarnaast integreren we slimme dakoplossingen, zoals zonnepanelen en natuurlijke ventilatie, waardoor het gebouw niet alleen duurzamer wordt, maar ook energiezuiniger en comfortabeler. Zo wordt het groen niet alleen een esthetische keuze, maar ook een bijdrage aan een gezonde en milieuvriendelijke leeromgeving.

credits

project

De Pionier

locatie

Valkenswaard

opdrachtgever

constructeur

projectmanagement

impressies

architecten|en|en