De rode hoeve

wintelre

architectenweb
awards voor
woongebouw
van het jaar

Nieuwe volumes

Het ontwerp voor de Merenweg 3 in Wintelre omvat drie gebouwdelen in een landschappelijke setting, die gezamenlijk het domein vormen voor een woonhuis en een paardencoachbedrijf. Het geheel vormt een nieuw ecologisch landschap met daarin ook een parcours, paddock en drinkpoel.

Historische waarde

De cultuurhistorische keuterboerderij wordt getransformeerd tot een eigentijds woonhuis. Belangrijk voor deze metamorfose is het behoud van de karakteristieke eigenschappen en de herkenbare gevel van de huidige boerderij. Hierdoor heeft de boerderij na de verbouwing een stijlvolle uitstraling met het wooncomfort anno nu.

Monumentaal versus modern

De nieuwe uitbouw heeft een eigentijdse materialisering van metaal in een warme rode kleur. Om alle volumes op elkaar aan te laten sluiten zijn naast de uitbouw ook de schuur en schuilstal in dezelfde materialisatie meegenomen. Zo worden de gebouwen visueel familie van elkaar. Daarnaast steekt het gebruik van deze metalen detaillering in rood mooi af tegen het karakteristieke en maakt daardoor een mix tussen modern en landelijk.

Eigentijds wooncomfort

Door een aantal slimme ingrepen is de volledig geïsoleerde woning straks vol van eigentijdse gemakken. Door PVT-panelen, een warmtepomp, vloerverwarming en elektrisch bedienbare schuifluiken als ‘shutters’ te plaatsen is de boerderij een duurzame woning en zijn de grote ramen gelijk voorzien van een buffer in de bezonning.

credits

project

De rode hoeve

locatie

Merenweg, Wintelre

opdrachtgever

Private opdrachtgever

ontwerp

2022

oplevering

2023

programma

Woonhuis, schuur, schuilstal en coachingruimte

aannemer

constructeur