Etty Hillesum Lyceum de Marke

Waar ambacht en onderwijs samen komen

architectenweb
awards voor
woongebouw
van het jaar

Praktisch en authentiek

Voor het Etty Hillesum Lyceum in Deventer hebben we een volledig nieuw schoolgebouw ontworpen. De school biedt VMBO, basis, kader en mavo-onderwijs en hecht veel waarde aan praktijkgerichte omgevingen, zodat de leerlingen zich kunnen ontplooien. Het nieuwe, duurzame schoolgebouw vervangt het ‘oude’ gebouw uit de jaren '60 en is door de flexibele en compacte opzet klaar voor de toekomst.

Verbinding met de omgeving

De Etty Hillesum Promenade, als een uniek kenmerk, fungeert als een verbindingsroute tussen de praktijkomgevingen van de school en de stad, waarmee de omgeving een dynamisch karakter heeft.

Het slimme dak

Het nieuwe gebouw heeft een bijzonder kenmerk: sheddaken die een verbinding creëren met de Hanzestad. Dit ontwerp weerspiegelt het ambachtelijke verleden van Deventer en sluit perfect aan bij de identiteit van de school. Het slimme dak laat het zachte noorderlicht binnen en heeft ook een duurzame kant. De zuidkant is namelijk voorzien van zonnepanelen om energie op te wekken. Deze combinatie van slimme technologie en duurzaamheid maakt het gebouw aanzienlijk energie-efficiënter en draagt bij aan een groenere toekomst.

Veelzijdige aula

De veelzijdige aula is een centrale ontmoetingsplek, met daarin verschillende gedeeltes en een grote tribunetrap. Deze trap heeft een organische vorm, zodat er een flexibele zitruimte met een podium ontstaat. Bijzonder aan deze aula is de lichtinval van boven die een heldere sfeer creëert, daarnaast is er een hoek met een intieme setting. Zo zorgen we ervoor dat zowel de lawaaimakers als de rustzoekers een prettige plek kunnen vinden.

Efficiënte gebouwstructuur

Een van de slimme keuzes die we maken bij het ontwerp van het Etty Hillesum Lyceum is een flexibele structuur van het gebouw. Dit doen we bijvoorbeeld door alle vaste functies (zoals toiletten en techniek), geclusterd te plaatsen bij de twee trappenhuizen. Waardoor de ruimte langs de gevel overal flexibel in te delen is.

credits

project

Etty Hillesum Lyceum, De Marke

locatie

Deventer

opdrachtgever

Stichting Carmel College

programma

Onderwijs, BGL, VMB, MAVO

ontwerp

2021

oplevering

2025

BVO

10.200

projectmanagement

ICS Adviseurs

interieurarchitect

EX interiors

impressies

architecten|en|en

EX interiors