Rodeca Mierlo hout Qliq Helmond kunst portfolio Folie Brabant RAL 2000 roldeur

Jorisschool

Helmond

architectenweb
awards voor
woongebouw
van het jaar
Rodeca Mierlo hout Qliq Helmond kunst portfolio Folie Brabant RAL 2000 roldeur

De Jorisschool is gehuisvest in een typisch schoolgebouw uit de jaren zestig in Helmond. De school wil zichzelf profileren op het gebied van kunst, cultuur, wetenschap en techniek. Het bestaande gebouw was echter verouderd en kon de wensen op gebied van onderwijs, maar ook onderlinge samenwerking niet goed faciliteren. Alle losse ideeën en wensen zijn allereerst samengebald tot een masterplan dat de kompaskoers uit zet voor de toekomst.

Een nieuwe aula is als een prothese geplaatst op de open plek tussen de bestaande gangen. Qua vorm sluit hij aan op het silhouet van de omgeving, maar in de materialisering is hij kunstmatig uitgevoerd, zoals een echte prothese, als icoon van de nieuwe Jorisschool. Het geheel functioneert hierdoor weer; er is een doorlopende routing in het gebouw, meer onderling contact en een beter evenwicht in gebruik van gebouwvoorzieningen.

Rodeca Mierlo hout Qliq Helmond kunst portfolio Folie Brabant RAL 2000 roldeur

De functionele ruimte waar de nieuwe aula voor zorgt, maakt het mogelijk om het bestaande entreegebied leeg te vegen, waardoor een ruimtelijke binnenkomst ontstaat, die tevens dienst doet als galerie. Toepassing van kunstbudget heeft geresulteerd in het plaatsen van mobiele tentoonstellingsunits voor uiteenlopend werk waarin tevens de conciërge en administratie zijn gehuisvest; multifunctioneel gebruik rondom de thema’s kunst, cultuur, wetenschap en techniek.

credits

project

Jorisschool

locatie

Helmond

opdrachtgever

Qliq Primair Onderwijs

programma

Basisschool

ontwerp

2011

oplevering

2012

BVO

350 m2

fotografie

BASE Photography