Montessori College Eindhoven

Een nieuwe verbinding

architectenweb
awards voor
woongebouw
van het jaar

Connectie met de omgeving

Het verbinden van de vernieuwbouw van het Montessori College in Eindhoven met het omgelegen park, dat is een van de belangrijke uitgangspunten in dit project. De voormalige bebouwing stamt uit de jaren 70 en mag dus daarom een vernieuwing gebruiken.

Bijzonder aan de school is de drukkerij die er onder ligt en de woonwijk ernaast. Aan ons de uitdaging om te zorgen voor een goede buffer en de omgeving op een goede manier te integreren in het ontwerp van zowel het gebouw als het landschap.

Verbondenheid

Om straks zo’n 800 leerlingen te kunnen voorzien van Montessorisch onderwijs hebben we een nieuw gebouw ontworpen waarbij iedereen onder één dak samenkomt. Door het behoud van de bestaande betonstructuur en het toevoegen van een nieuw volume krijgt de school meer omvang en gebruiksoppervlak. Zo creëren we een plek waar je elkaar en jezelf de ruimte kunt geven, passend bij het type onderwijs van het Montessori College.

Hart van de school

De nieuwe aula vormt straks echt het hart van de school en fungeert als een sociale ruimte die veelzijdig gebruikt kan worden. Om ervoor te zorgen dat je hier naast pauzes ook een rustig plekje gedurende de dag kunt opzoeken, sluit de entree niet direct aan op de aula.

Via een royale tribunetrap, die uitkijkt over het vergroende schoolplein, kom je in het atrium van het schoolgebouw en gaat verder de aula in. Zo wordt voorkomen dat de aula (als centraal hart) een verkeersroute wordt en bepaalde momenten in de dag veel beweging en rumoerig is.

Onderwijslandschappen

De connectie met de groenkwaliteit van de omgeving is in de loop van de jaren verloren gegaan en een van de punten die we als verbetering in zowel de aula als in de lokalen hebben doorgevoerd. Door het atrium in het midden van het gebouw te plaatsen hebben we de mogelijkheid gecreëerd om aan de buitenrand van het gebouw lokalen te plaatsen en de verbinding te zoeken met buiten.

De open project landschappen, in plaats van de lokalen, zoeken juist die verbinding met buiten. Dit zie je ook terug in de grote ramen in de gevels.

Met oog voor duurzaamheid

Met de nieuwe architectuur sluiten we aan op de bestaande gevel. We zoeken aansluiting bij de horizontale banden in het metselwerk. Het volume wat we voorzien van metselwerk tillen we op en zetten we op een plint, waardoor de massa loskomt van de grond. Om een bewuste keuze te maken werken we met minder lichte minerale steenstrips die ten eerste te leveren zijn met minder vrachtbewegingen maar ook creatief te verwerken zijn.

credits

project

Montessori College Eindhoven

locatie

Eindhoven

opdrachtgever

Summa College

programma

Voortgezet onderwijs

ontwerp

2021

oplevering

medio 2025

BVO

7.315m2

interieurarchitect

projectmanagement

constructeur

landschapsarchitect

impressies

Architecten|en|en