ONS Natuurhuis

Heeze

architectenweb
awards voor
woongebouw
van het jaar

Uitgangspunt:

we ontwikkelen een biobased rijwoning die door heel Nederland kan worden toegepast. Doel: Opschalen van biobased bouwen!

Biobased Materiaalgebruik

Voor de woning is een materialenmatrix opgesteld met ondersteuning van studenten van de Avans Hogeschool. We doen zo min mogelijk concessies aan biobased, maar we letten wel op betaalbaarheid en toepassen van ‘bewezen technieken’

Basis van het concept

is de jas van het gebouw met gevels van prefab snelbouwelementen gevuld met geperst stro. Die gevels zorgen voor optimale isolatie, een gezond binnenklimaat, zijn cradle to cradle en CO2 en stikstofvrij.

“Een bouwsysteem, zoals de natuur het bedoeld heeft”

Speerpunt.....

in het concept ‘ONS Natuurhuis’: De mensen die er gaan wonen!

We richten ons op een groeiende groep Nederlanders die willen ‘consu-minderen’ en hun footprint verkleinen.
We nemen ze mee, we maken ze bewust, we bieden ze meerwaarde.

Ook in het interieur merk je dat je in een natuurhuis woont. Een modern huis met veel natuurlijke materialen. Houten plafond, houten kozijnen, leemstuc met witte leemfinish. De dikke muren worden gebruikt als zitje. Overal is zicht op de natuur buiten.

Om het landschap zoveel mogelijk door te laten lopen tot aan de woning zijn de woningen iets opgetild boven het maaiveld. Dit wordt benadrukt door een vlonder aan de voorzijde en een veranda aan de achterzijde. De begane grond steekt als een houten volume uit. Gevels worden afgewerkt met houten delen.

Aan de zuidzuide geeft de pergola een natuurlijke zonwering, Op de verdieping realiseren we dit met
uitvalschermen. Het dak is aan de zuidzijde volledig afgewerkt met PV-panelen, een voldaks systeem.

Aan de noordzijde loopt het groene dak over in een groene gevel op de 1e verdieping. Deze wordt ‘gevoed’ vanuit de luifel. Elke woning krijgt zijn eigen regenton en voor de woning wordt een doorgaande wadi aangebracht voor de optimale waterhuishouding.

MIMI

Meer isolatie, minder installatie.

Samenvattend

denken we met ons Natuurhuis de hoogst mogelijke standaard in biobased bouwen bereikt te hebben. Bovendien geven we de toekomstige bewoners in de voorfase een wezenlijk rol.

credits

project

ONS Natuurhuis

locatie

Heeze

opdrachtgever

programma

Dé Biobased Rijwoning

ontwerp

2022

oplevering

2023

concept ontwikkeling

aannemer

links