Salix

woontoren Meerland Eindhoven

Winnaar selectie
woontoren
Meerland
Eindhoven

Alzijdige waker in het landschap

We zijn enorm verheugd dat we de prijsvraag ‘Woontoren Meerhoven’ van Gemeente Eindhoven met het Salix Consortium unaniem gewonnen hebben. Geïnspireerd op een sierlijke wilg, staat de 'Salix' trots aan de ingang van Meerhoven, als een unieke toevoeging aan het lokale landschap. Haar verticale buurtjes creëren nabijheid en een sterk gemeenschapsgevoel, geworteld in het landschap. Bewoners zijn gezamenlijk eigenaar van het gebouw, wat de betrokkenheid bij de woonomgeving en sociale contacten versterkt.

Verticale buurt

De nieuwe woontoren is een project dat toonaangevend is in de ontwikkeling van gemeenschapsgericht wonen. Door het creëren van verticaal gestapelde buurten met collectieve binnen- en buitenruimten, bevordert Salix interactie en een gevoel van samenhorigheid onder bewoners. Het woonconcept krijgt een coöperatieve aanpak, waardoor toekomstige bewoners actief betrokken worden bij het ontwerp en de ontwikkeling van de woontoren.

"Salix is een uniek project door de manier waarop het wordt aangepakt. De ontwikkelende partij bestaat uit een samenwerkingsverband, er wordt gebruik gemaakt van een wooncoöperatie en de bouw is biobased. Deze innovatieve aanpak past binnen de manier waar op onze woningbouwopgave willen vormgeven."

Mieke Verhees, Wethouder gemeente Eindhoven

Duurzaamheid en ontwerp

Met een focus op duurzaamheid en doordacht ontwerp, integreren we in het ontwerp van Salix innovatieve bouwmethoden en milieuvriendelijke materialen. Beton, gelamineerd hout en stro worden gecombineerd om zowel een robuuste als milieuvriendelijke structuur te creëren. De gevel, vervaardigd uit thermisch behandeld hout afkomstig van voormalige stallen, voegt een vleugje authenticiteit aan het ontwerp toe. Dit alles resulteert in dat we onderaan de streep CO2 opslaan in plaats van uitstoten.

Stedelijke integratie

Als een kenmerkende landmark binnen het park, staat Salix als een solitair element aan de rand van het park. Het oplopende maaiveld rond het gebouw vloeit samen met de heuvels in het landschap en verhullen de verdiepte parkeerkelder, waardoor het groen doorloopt tot aan het gebouw. Door zorgvuldige keuze van passende natuurlijke materialen, en doordachte ontwerpelementen sluit Salix naadloos aan op de omgeving. Terrassen en groene elementen, die een voorziening zijn voor flora en fauna, dragen bij aan de asymmetrische gevel.

credits

project

Woontoren Salix Meerland

locatie

Meerhoven, Eindhoven

opdrachtgever

Gemeente Eindhoven

programma

60 appartementen voor bewoners coöperatie

ontwerp

2023

co-architect

concept ontwikkeling

constructeur

aannemer

landschapsarchitect

links