Sint Catharinastraat

een tijdloze vernieuwing

architectenweb
awards voor
woongebouw
van het jaar

Historische aansluiting

Het project bevindt zich in de binnenstad van Eindhoven, gelegen in het wijkdeel De Bergen. Het vorige gebouw was vrij groot maar optisch verkleind door de opdeling van de gevel. Hiermee sloot de voormalige muziekschool uit 1918 aan op de uitstraling van de Sint Catharinastraat. De verticale verdeling van de gevel is als thema doorgetrokken in het ontwerp, om zo weer aan te sluiten op het straatbeeld. De knik in de gevel versterkt de verticaliteit en is wederom een verwijzing naar de oorspronkelijke dwarskappen.

Circulaire knipoog

In het oorspronkelijke pand was het voegwerk van kalkcement helemaal uitgespoeld, waardoor de gevel letterlijk op instorten stond. Er is daarom besloten om het hele gebouw te slopen. Maar elke tegenslag biedt nieuwe kansen. En in dit geval bood de volledige sloop een circulaire mogelijkheid om de nagenoeg losliggende en schone bakstenen opnieuw te gebruiken, als een eerbetoon aan het verleden. Deze knipoog naar de historie is zichtbaar in de prachtige staand metselwerk plint en kroon van de van de voorgevel.

Robuust van buiten zacht van binnen

Een wandeling door de gezamenlijke binnentuin leidt je rechtstreeks naar de woningen, maar niet voordat je begroet wordt door een imposante en uitnodigende poort. Wat ooit een anonieme doorgang was, is nu getransformeerd tot een open en gastvrij gebaar met een dubbelhoge royale poort. Terwijl de gevel aan de Sint Catharinastraat trouw blijft aan de traditionele baksteenarchitectuur, onthult de met hout beklede poort een betoverende overgang naar een zachte en warme binnenwereld.

Variatie in woningen

Het plan bevat een variatie van woningen die voornamelijk gericht zijn op het sociale huursegment. Namelijk tweelaagse stadswoningen met een ruimtelijke vide en grote raampartijen voor veel licht. Daarnaast bevinden zich binnen het plan ook ingetogen rugwoningen met een directe verbinding tot de binnentuin. Ook bevat het ontwerp appartementen op de tweede en derde verdieping die op beide zijden zijn georiënteerd. Om een prettige afstand te creëren tot de buren springen de woningen aan de tuinzijde per bouwlaag terug.

Gezamenlijke binnentuin

De eerder verlaten binnentuin heeft in het ontwerp een prachtige transformatie ondergaan en is nu een aangename en serene plek geworden waar bewoners graag samenkomen. In plaats van de woningen te ontsluiten via afzonderlijke afgesloten trappen, is er een keuze gemaakt om dit centraal te regelen via de binnentuin. Dit zorgt voor meer ontmoetingen tussen bewoners en draagt bij aan het versterken van de samenhang in de gemeenschap. Bovendien is de gezamenlijke fietsenstalling ook handig bereikbaar via deze centraal gelegen buitenruimte.

Vergroening

Het project heeft een verfijnd tuinontwerp, gemaakt door Buro Lubbers, waarbij groen een prominente rol speelt. De voormalige verharde oppervlakken hebben plaatsgemaakt voor een schitterende binnentuin, waar een diversiteit aan grassen, kruiden en klimplanten langs de pergola's omhoog groeien en nieuwe bomen de buitenruimte verrijken. Wat ooit een anonieme buitenruimte was, is nu omgetoverd tot een ware oase van rust en sereniteit. Met behulp van hergebruikte 30x30 tegels zijn er bovendien nieuwe ontmoetingsplekken gecreëerd.

credits

project

Sint Catharinastraat

locatie

Eindhoven

opdrachtgever

programma

27 woningen (sociaal)

oplevering

eind 2024

BVO

1619m2

landschapsarchitect

constructeur

aannemer