achter het gerechtsgebouw

stadhuisplein eindhoven

architectenweb
awards voor
woongebouw
van het jaar

Het Stadhuisplein wordt de komende jaren ontwikkeld tot een groene en levendige omgeving met veel nieuwe woningen en voorzieningen.

Blik op de toekomst

Op woensdag 16 november 2022 zijn in het muziekgebouw van Eindhoven de eerste ideeën gepresenteerd voor het “nieuwe Stadhuisplein”. Samen met Woonbedrijf en CRA vastgoed hebben we ons onderdeel van de ambitieuze plannen gepresenteerd aan de meer dan 300 aanwezigen als start van het traject.

achter het gerechtsgebouw

Onze locatie betreft het monumentale gerechtsgebouw en de achterliggende woningen aan de Oude Stadsgracht. Hiervoor hebben wij een plan ontwikkeld waarin het monument een flinke upgrade zal krijgen en aangevuld zal worden met woningbouw aan de achterzijde.

De toevoeging van een toren met extra woningen en een publiek programma in de voet zorgt ervoor dat het Gerechtsgebouw een stevige positie houdt aan het belangrijkste plein van Eindhoven. Zo komen historie en nieuwe tijden op een uitdagende manier bij elkaar.

Belvedère aan het plein

De toren staat als scharnierpunt op de hoek van het plein, 'zwevend' boven het monumentale Gerechtsgebouw. De toren maakt een belvedère aan het plein en een balkon aan de Dommel. Voor het vervolg wordt ingezet op de doorwaadbaarheid van het plan, met mogelijkheid om ‘s avonds delen af te sluiten voor publiek, een kwalitatief en betaalbaar woonprogramma en groen in, aan, op en rond het plan.

credits

project

Achter het Gerechtsgebouw

locatie

Stadhuisplein 4, Eindhoven

opdrachtgever

ontwerp

november 2022

links