Stadswoningen Rochusstraat

Eindhoven

architectenweb
awards voor
woongebouw
van het jaar

In het hart

van Eindhoven aan de Rochusstraat zijn drie moderne stadswoningen gerealiseerd op de plek van voormalige activiteit- en bewegingsruimtes.

Contrast is gezocht

tussen de stadswoningen en de omliggende bestaande bebouwing, door toepassing van een strak strekmetalen volume en extra hoge ramen aan de voorzijde, waardoor de stadswoningen daarmee een eigentijds karakter krijgen. De straat laat dat contrast ook toe, ze bestaat immers al uit een versnipperde mix van bouwstijlen en gebouwgroottes.

Aansluiting

Op de begane grond refereren de stadswoningen met de metselwerken muurtjes naar de bebouwing in de rest van de straat.

De grote hoge ramen

van de woonkamer die van begane grond tot aan bovenzijde eerste verdieping doorlopen, laten de ochtendzon al vroeg de woning binnen vallen.

Zijdelingse inpassing van de nieuwbouw

gebeurt aan de linkerzijde door de stadswoningen middels een entree-patio aan te laten sluiten op de uitbouw met trappenhuis van het bestaande hoekpand. Tussen de stadswoningen en het buurpand rechts wordt ruimte gehouden.

Aan de tuinzijde

van de woningen blijft de nieuwe bebouwing qua hoogte in overeenstemming met de bestaand aanwezige bebouwingshoogte en zijn patio’s en dakterrassen gerealiseerd. In verband met de privacy tussen woningen onderling zijn ‘groene’ terrasschermen voorzien en blijft door toepassing van een sedumdak het dakterras ook op voldoende afstand van de achterburen.

stadspatio & dakterras

credits

project

Stadswoningen Rochusstraat

locatie

Rochusstraat Eindhoven

opdrachtgever

programma

3 Stadswoningen

ontwerp

2018 - 2020

aannemer

fotografie