Tramstraat

Eindhoven

architectenweb
awards voor
woongebouw
van het jaar

Van winkelen naar wonen

De voormalige supermarkt en de achterliggende parkeerplaats aan de Tramstraat in Eindhoven zijn in het nieuwe ontwerp getransformeerd tot een prettig leefgebied. De herontwikkeling van de winkelruimte omvat een ombouw tot 16 studio’s en worden ontsloten met een corridor in het midden van het gebouw. Daarnaast biedt het buitenterrein kans voor tijdelijk wonen. Het doel met de realisatie van de nieuwe woningen, is om een woonmilieu te creëren dat aansluit op het bestaande Tramkwartier en er ook nieuwe levendigheid aan toevoegt.

Vriendelijk dwaalmilieu

Doordat de parkeerplaats niet meer gebruikt hoeft te worden voor het intensieve boodschappen-verkeer komt er ruimte voor een groener en socialere buitenruimte. Ook ontstaat er de mogelijkheid om een doorsteek te maken van de Tramstraat naar de Dommelzone. Voor de bewoners, buurt en bezoekers is deze zone ingericht om te ontspannen en elkaar te ontmoeten. De nieuwe creatieve belijning triggert om het gebied in te dwalen, maakt duidelijk dat de auto er te gast is en maakt het asfalt zachter.

Tijdelijke huisvesting

Om ruimte voor de toekomst te behouden maar de kans die de plek nu biedt te gebruiken hebben we het ontwerp nu ingevuld met tijdelijk wonen. Door plaatsing van een tijdelijk gebouw zorgen we voor 21 nieuwe woningen. Deze verplaatsbare en biobased woningen zijn van hoge kwaliteit, zowel qua comfort als duurzaamheid door het gebruik van hout. Rondom de tijdelijke woningen is gezorgd voor een privacy buƙer door het gebruik van houten lamellen en beplanting rondom.

credits

project

Tramstraat Eindhoven

opdrachtgever

ontwerp

2020

oplevering

2024

programma

Transformatie woningbouw en verplaatsbare bouw

BVO

16 studio's: 1595m2

21 tijdelijke woningen: 968m2

landschapsarchitect

constructeur

impressies

architecten|en|en