Maastricht monument beschermd stadsgezicht transformatie herbestemming Limburg glasdak stedenbouwkundige inpassing stadswal

University College

Maastricht

prijswinnend project
Victor de Steursprijs
Maastricht monument beschermd stadsgezicht transformatie herbestemming Limburg glasdak stedenbouwkundige inpassing stadswal

Aan de Zwingelput 4 in Maastricht is de internationaal georiënteerde bachelors-opleiding University College Maastricht gehuisvest. Naar een ontwerp van architecten|en|en is hiervoor een voormalig klooster en Rijksmonument gerenoveerd en verbouwd.

Maastricht monument beschermd stadsgezicht transformatie herbestemming Limburg glasdak stedenbouwkundige inpassing stadswal

de Nieuwenhof

De Zwingelput 4, ook wel de Nieuwenhof genoemd, is een complex waarvan het oudste deel uit de 15e eeuw dateert en waar in de eeuwen daarna delen aan toegevoegd zijn. Het complex is gebouwd tegen de binnenzijde van de stadswal van Maastricht. De kern van de opgave was dus een modern programma combineren met een historische huls.

Maastricht monument beschermd stadsgezicht transformatie herbestemming Limburg glasdak stedenbouwkundige inpassing stadswal

Bij de inpassing van het programma van eisen en bij het invullen van de techniek is zoveel mogelijk gezocht naar aansluiting op het bestaande gebouw. Bij elke functie is gezocht naar de meest geschikte ruimte in het monument waardoor de ingrepen minimaal kunnen blijven en de bestaande ruimtes als objets-trouvés worden ingezet.

Maastricht monument beschermd stadsgezicht transformatie herbestemming Limburg glasdak stedenbouwkundige inpassing stadswal

De common room komt op de plaats van de huidige collegezaal. Deze ruimte heeft een glasdak waardoor er een soort overdekte binnenplaats ontstaat. In de nieuwe infrastructuur en routing ligt deze nieuwe common room centraal.

De Schlucht tussen de stadswal en de historische bebouwing is vormgegeven als een buitenruimte die met een glaskap wordt overdekt. In deze zone heerst een halfklimaat. Tegen de smalle bebouwing is op de 1e verdieping een loopbrug geplaatst zodat ook op dat niveau de routing door deze Schlucht kan lopen.

Maastricht monument beschermd stadsgezicht transformatie herbestemming Limburg glasdak stedenbouwkundige inpassing stadswal
Maastricht monument beschermd stadsgezicht transformatie herbestemming Limburg glasdak stedenbouwkundige inpassing stadswal
Maastricht monument beschermd stadsgezicht transformatie herbestemming Limburg glasdak stedenbouwkundige inpassing stadswal
Maastricht monument beschermd stadsgezicht transformatie herbestemming Limburg glasdak stedenbouwkundige inpassing stadswal
Maastricht monument beschermd stadsgezicht transformatie herbestemming Limburg glasdak stedenbouwkundige inpassing stadswal
Maastricht monument beschermd stadsgezicht transformatie herbestemming Limburg glasdak stedenbouwkundige inpassing stadswal

De collegezaal is verplaatst naar de kapel en is daar als een houten meubel in de vrije ruimte geplaatst zodat de ruimtelijkheid van de kerk gehandhaafd blijft. De zaal is gericht naar het oksaal i.p.v. naar het altaar. Het koor (15e eeuw) is bestemd als een stiltegebied voor het college.

Maastricht monument beschermd stadsgezicht transformatie herbestemming Limburg glasdak stedenbouwkundige inpassing stadswal
Maastricht monument beschermd stadsgezicht transformatie herbestemming Limburg glasdak stedenbouwkundige inpassing stadswal

credits

project

University College Maastricht

locatie

Maastricht

programma

HBO – university college

ontwerp

2003

oplevering

2006

BVO

4.350 m2

co-architect

beeldend kunstenaar

fotografie

Alf Mertens Fotografie

awards

Victor de Steursprijs